NRK Meny
Normal

Christensen svarer på advokat-kritikken

I et personlig brev til forlaget Aschehoug går advokat Ragnhild Torgersen løs på Marit Christensens bok, Moren. Nå svarer forfatteren på kritikken.

Marit Christensen

Det har stormet rundt Marit Christensen etter at boken om Wenche Behring Breiviks liv kom ut i forrige uke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ragnhild Torgersen

Advokat Ragnhild Torgersen reagerer på en rekke påstander i «Moren», og mener forlaget burde tatt kontakt med henne før de omtalte henne i boken.

Foto: Anette Andresen/Advokatfirma Andersen & Bache-Wiig

NRK.no presenterer i dag et utdrag fra Wenche Behring Breiviks advokat Ragnhild Torgersens personlige klagebrev til Aschehoug vedrørende Marit Christensens omdiskuterte bok, Moren.

I brevet går Torgersen rett i strupen på Christensen, og sier følgende om deler av boken:

– Det er ikke riktig, det som står i boken, sier Ragnhild Torgersen til NRK.no.

Nå svarer forfatter Christensen på kritikken.

– Wenche Behring Breivik var omskiftelig

Forfatteren trekker Wenche Behring Breiviks omskiftelige vesen som relevant i diskusjonen om hvordan de forskjellige partene opplevde de siste månedene før hennes død.

– Jeg har latt det gå så klart fram som jeg har kunnet i boka flere ganger, at Wenche Behring Breivik var omskiftelig; kunne si det ene en dag og noe helt annet den neste. Det er også tilfelle med de uttalelsene hun kom med til min kilde dagen etter at advokat Torgersen og Seierstad besøkte henne den 14. mars, 8 dager før hun døde, skriver Christensen til NRK.no i en e-post.

I boken hevder Christensen å ha blitt så godt kjent med Wenche Behring Breivik at hun kunne male et korrekt bilde av hva hun følte til visse tider, basert på fremtoning og kroppsspråk.

– Nødvendig for ettertiden

"Moren"

Boken om moren til Anders Behring Breivik har skapt mye debatt siden den ble lansert forrige uke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Endringene Aschehoug gjør foran bokens andre opplag, er ment å fremheve at dette er Christensens personlige tolkninger.

– De oppfattet besøket og samtalen annerledes enn Wenche selv omtalte det i ettertid. Det var 10 dager etter at jeg ble avskåret fra ytterligere kontakt med henne, forteller Christensen.

Forfatteren vektlegger også viktigheten av denne boken i svaret på kritikken fra Torgersen.

– Jeg er overbevist om at både Åsne Seierstad og jeg mener at alle opplysninger som kan tilflyte offentligheten om terroristen og massemorderens mor og hans opplevelser i livet med henne er nødvendige for ettertiden.

Kulturstrøm

 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Morten Krogvold
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Forsvaret kutter i musikken

  Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

  Forsvarets musikk Harstad
  Foto: Nils Mehren