– Boken er en del av norsk historie

Marit Christensen svarer på kritikken mot den omstridte boken om Breiviks mor. Hun sier hun har tatt alle etiske og juridiske hensyn i boken.

Marit Christensen sier at hun har tatt etiske hensyn i Breivik-boken.

SE VIDEO: Marit Christensen sier at hun har tatt etiske og juridiske hensyn i boken om Wenche Behring Breivik.

Advokat Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold sier at Wenche Behring Breivik følte seg lurt av Marit Christensen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Ragnhild Torgersen

Advokat Ragnhild Torgersen ble engasjert av Wenche Behring Breivik for å stoppe boken om henne.

Foto: Anette Andresen/Advokatfirma Andersen & Bache-Wiig

Før hun døde, sa terrordømte Anders Behring Breiviks mor opp intensjonsavtalen med Aschehoug, og betalte ifølge advokatene hennes tilbake forskuddshonoraret hun fikk da hun skrev under på avtalen. Grunnen var at hun følte at Marit Christensen hadde tatt over bokprosjektet, ifølge VG.

Christensen har ikke svart på kritikken mot hennes før hun stilte opp direkte i Dagsrevyen i kveld.

– Vil svare på spørsmål etter rettssaken

– Et menneske eier sin egen livshistorie. Men de siste dagene har jeg hørt folk uttale seg om noe de ikke vet noe om, da boken ikke foreligger ennå, sa tidligere NRK-journalist Marit Christensen i Dagsrevyen mandag kveld.

Christensen understreker at boken ikke en vanlig biografi. '

– Det er ikke hennes historie, det er historien min. Vi må aldri glemme hva Anders Behring Breivik gjorde. Boken er større enn Wenche Behring Breivik og meg. Det er en del av norsk historie, sier hun.

– Etter en lang og vanskelig rettssak satt vi igjen med mange spørsmål. Jeg forsøker å gi noen svar, slett ikke alle.

Hun sier at ingen må tro at hun ikke tar etiske og juridiske hensyn i boken.

– Tar hensyn til etikk og jus

– Hadde jeg ikke tatt hensyn til etikk og jus, så hadde jeg dundret ut med denne historien for lenge siden, sier Christensen.

– I oktober brøt Wenche Behring Breivik samarbeidet med deg. Men det var en felles venninne av dere som sa at du fortsatt ønsket å gi ut boken. Hvorfor sa du ikke selv?

– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg ønsket å fortelle denne historien. Jeg har hatt kontakt med Wenche Behring Breivik hele tiden og var hos henne på sykehuset i mars. Vi skiltes som venner, sier Christensen.

– Følte hun ble lurt

Forlaget har tidligere oppgitt at boka skal gis ut i løpet av høsten. Breiviks mor engasjerte advokatene Ragnhild Torgersen og Hans Marius Graasvold for å få stanset boken.

– Dette handler først og fremst om etikk og moral og god folkeskikk. Hun følte at hun ble lurt, og vi mener at både Christensen og forlaget må ta rev i seilene og forholde seg til det. Hennes vilje er at boken ikke skal gis ut, sa advokat Graasvold mandag.

Kulturstrøm

  • Komisk bilaction

    – Kinofilmen «Fast & Furious 9» har ikke ambisjoner om å fortelle en god, sammenhengende historie med nerve og spenning, men har som mål å hamre inn underholdningen med de største effektene som er å oppdrive, skriver NRKs filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 4.

    Nathalie Emmanuel og Vin Diesel i filmen «Fast & Furious 9».
    Foto: Giles Keyte/Universal Pictures