Hopp til innhold

Chris-Mikael Rom Hansen: Rally-VM

12 år gamle Chris-Mikael kommer fra rally-bygda Askim. Han har vært opptatt av motorsport siden han var 3 år gammel.

Chris-Mikael Rom Hansen
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

12 år gamle Chris-Mikael kommer fra rally-bygda Askim. Han har vært opptatt av motorsport siden han var 3 år gammel. Moren forsøkte forgjeves å få ham til å bli interessert i Lego, men isteden begynte han å klippe ut og lime inn bilder av biler i kladdebøker. Farfaren var i sin tid rally-kartleser og det er her interessen kommer fra.

Chris-Mikael kjører selv go-cart. Go-cart-interessen ble tent da farfaren, kom hjem med en pokal han hadde vunnet i et løp.

Chris-Mikael har naturlig nok brødrene Solberg som forbilder i og med at de er fra nesten samme sted, i tillegg til Mika Hirvonen og Tommy Mäkinen.

Om fagdommeren

De fleste vil kjenne igjen fagdommeren fra forrige sesong. Da var nemlig Atle Gulbrandsen fagdommer i Formel 1. Han er 26 år gammel og kommenterer Formel 1 for TV3, i tillegg til at han i vinter kommenterte Rally Norway direkte for NRK. Han startet å kommentere F1 for Canal+ da han var 17 år, og var da sannsynligvis verdens yngste F1-kommentator. Siden 1997 har han kommentert F1 for NRK, TV2 og nå TV3. I tillegg til F1-kommenteringen jobber han som frilansjournalist og skriver mye for Vi Menn.

Emnet

Rally-VM er motorsporten Petter Solberg nærmest har gjort til en folkesport i Norge de siste årene. De tøffeste førerne og kartleserne i verden kjører i usannsynlig høye hastigheter på smale skogsbilveier over hele verden. For å lykkes i rally må man være best på både grus, asfalt og Nordiske snøveier.

Rundene i rally-VM går i alle verdensdelene bortsett fra Afrika og vinteren 2007 ble også Norge endel av det gode selskap, da Rally Norway markerte starten for rally-VM også på norsk jord

 

Det første verdensmesterskapet for bilmerker ble innført i 1973 og seks år senere kom det også et eget mesterskap for førere.

I 2003 ble Petter Solberg verdensmester og vant alle nordmenns hjerter!

 

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3