CD-salget fortsetter å stupe...

Men det er plateselskapene og ikke nettpiratene som må ta skylden, mener flere plateselskapsdirektører.

Illustrasjonsbilde: CD-butikk
Foto: Colourbox.no

Audun Tylden i plateselskapet Tylden & Co, hevder at uinteressant musikk er årsaken til den dramatiske nedgangen i CD-salget.

- I stedet for å finne noen artister som har noe interessant å komme med, markedsfører plateselskapene gamle slagere enda en gang ved å bytte CD-cover og kalle det greatest hits. Det er så mange best of-samlinger at det er helt latterlig, sier han.

Ifølge platebransjens egne tall ligger 2008 an til å bli et svært dårlig år for norsk platebransje - i september falt salget av CD-er med 28 prosent i forhold samme måned i fjor.

Mens det totale platesalget raser, har Tylden stor suksess med satsingen på norske dansebandartister.

- Trenger nye lokomotiver

Han er ikke den eneste som mener at plateselskapene spyr ut uinteressant musikk.

- Det er hyggelig hvis du har du et gammelt lokomotiv som du kan fyre opp på nytt og få en ny runde på, men du må ha noen nye når det lokomotivet er borte – og de må jo starte en plass, sier direktør i det Trondheimsbaserte plateselskapet MBN, Stein Vanebo.

Det er gamle travere som Vamp og Bjørn Eidsvåg som trolig kommer til å redde platesalgstallene denne høsten. Stein Vanebo mener at plateselskapene bør satse på flere artister som kan ta over platesalgstronen om noen år.

- Uetablerte artister som vil være et lite lokomotiv om noen år vil være vår fremtid. Jeg tror de fleste plateselskapene har færre unge nyetablerte artister på sine lister nå i forhold til 80- og 90-tallet, og om vi ikke har knekt ryggen på det apparatet, så har vi i hvert fall en skikkelig kink, sier Vanebo.

Illustrasjonsbilde: Fildeling

Illustrasjonsbilde: Fildeling

Foto: Colourbox.no

- Har mistet en generasjon musikkjøpere

Platebransjens interesseorganisasjon, IFPI, mener det er ulovlig nedlasting fra internett og ikke musikken, som er årsaken til det sviktende CD-salget. Men direktør i IFPI, Marthe Thorsby innrømmer at det dårlige platesalget gjør det vanskelig å dyrke fram nye bestselgende artister.

- Det er mindre penger å putte inn i nye satsninger, og det gjør det vanskeligere for nye artister som ønsker å komme opp og fram. Dette skyldes i hovedsak fildeling og at vi nærmest har mistet en generasjon musikkjøpere som synes det er helt greit å laste ned dette ulovlig på nett, sier Thorsby.

Men Audun Tylden mener platebransjen skyter seg selv i foten ved å legge all skylda på de såkalte nettpiratene.

- Å gi ulovlig nedlasting skylden for de dårlige salgstallene er det reneste tøv. Plateselskapene må gå i seg selv og ikke skylde på andre, sier han.

Les Arild Rønsens kommentar i Puls.no: Tylden har rett, men tar samtidig helt feil

Kulturstrøm

  • Tar over rollen i «The Crown»

    Den britiske skuespilleren Lesley Manville skal spille dronning Elizabeths søster, prinsesse Margaret, i den femte og avsluttende sesongen av TV-serien «The Crown». Manville tar dermed over stafettpinnen fra Helena Bonham Carter, som i sin tur tok over rollen fra Vanessa Kirby (NTB).

    Lesley Manville
    Foto: Laurie Sparham / Scanpix
  • Tom Cruise får neppe møte Erna

    Tom Cruise, som har bedt om et møte med statsminister Erna Solberg vedrørende en filminnspilling, får trolig ikke møte henne, skriver Dagens Næringsliv. Saken er sendt til kulturdepartementet. Kulturminister Raja bekrefter at det har vært kontakt.