Hopp til innhold

CD-salget fortsetter å stupe...

Men det er plateselskapene og ikke nettpiratene som må ta skylden, mener flere plateselskapsdirektører.

Illustrasjonsbilde: CD-butikk
Foto: Colourbox.no

Audun Tylden i plateselskapet Tylden & Co, hevder at uinteressant musikk er årsaken til den dramatiske nedgangen i CD-salget.

- I stedet for å finne noen artister som har noe interessant å komme med, markedsfører plateselskapene gamle slagere enda en gang ved å bytte CD-cover og kalle det greatest hits. Det er så mange best of-samlinger at det er helt latterlig, sier han.

Ifølge platebransjens egne tall ligger 2008 an til å bli et svært dårlig år for norsk platebransje - i september falt salget av CD-er med 28 prosent i forhold samme måned i fjor.

Mens det totale platesalget raser, har Tylden stor suksess med satsingen på norske dansebandartister.

- Trenger nye lokomotiver

Han er ikke den eneste som mener at plateselskapene spyr ut uinteressant musikk.

- Det er hyggelig hvis du har du et gammelt lokomotiv som du kan fyre opp på nytt og få en ny runde på, men du må ha noen nye når det lokomotivet er borte – og de må jo starte en plass, sier direktør i det Trondheimsbaserte plateselskapet MBN, Stein Vanebo.

Det er gamle travere som Vamp og Bjørn Eidsvåg som trolig kommer til å redde platesalgstallene denne høsten. Stein Vanebo mener at plateselskapene bør satse på flere artister som kan ta over platesalgstronen om noen år.

- Uetablerte artister som vil være et lite lokomotiv om noen år vil være vår fremtid. Jeg tror de fleste plateselskapene har færre unge nyetablerte artister på sine lister nå i forhold til 80- og 90-tallet, og om vi ikke har knekt ryggen på det apparatet, så har vi i hvert fall en skikkelig kink, sier Vanebo.

Illustrasjonsbilde: Fildeling

Illustrasjonsbilde: Fildeling

Foto: Colourbox.no

- Har mistet en generasjon musikkjøpere

Platebransjens interesseorganisasjon, IFPI, mener det er ulovlig nedlasting fra internett og ikke musikken, som er årsaken til det sviktende CD-salget. Men direktør i IFPI, Marthe Thorsby innrømmer at det dårlige platesalget gjør det vanskelig å dyrke fram nye bestselgende artister.

- Det er mindre penger å putte inn i nye satsninger, og det gjør det vanskeligere for nye artister som ønsker å komme opp og fram. Dette skyldes i hovedsak fildeling og at vi nærmest har mistet en generasjon musikkjøpere som synes det er helt greit å laste ned dette ulovlig på nett, sier Thorsby.

Men Audun Tylden mener platebransjen skyter seg selv i foten ved å legge all skylda på de såkalte nettpiratene.

- Å gi ulovlig nedlasting skylden for de dårlige salgstallene er det reneste tøv. Plateselskapene må gå i seg selv og ikke skylde på andre, sier han.

Les Arild Rønsens kommentar i Puls.no: Tylden har rett, men tar samtidig helt feil

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober