Hopp til innhold

Torun Eriksen - i verdensklasse

Med sitt tredje album ”Passage” framstår Torun Eriksen som artist og låtskriver i verdensklasse – et Norges svar på Joni Mitchell.

Torun Eriksen
Foto: presse

Hør anmeldelsen

Intervju med Torun Eriksen

Som nå voksen 33-årig mor framstår telemarksjenta gjennomreflektert og undrende til livets små og store mysterier, men med ungpikelengsel og drøm bevart i hjertet.

Rike tekster

Tekstene er skarpe og dype, bildene presise, morsomme og uutgrunnelige på samme tid.Godt at de rike og nesten litterære tekstene er gjengitt i CD-heftet, for Torunn Eriksens diksjon yter dem ikke alltid rettferdighet når linjene flyter på tvers av rytmene.

Hva synger hun om? Små hverdagsobservasjoner, en flytur til Moskva, barndomsminner, paraplyen som holder deg tørr men ikke stopper regnet, naturens underfundigheter og tankekors: ”Where is my mood controller? It could turn tears into laughter”. Et fantasibilde fra teknologiens tidsalder, men i Emily Dickinsons ånd.

Intrikat og groovy

Kjetil Dalland

Kjetil Dalland, musiker og medkomponist

Foto: presse

Men det er når Torun Eriksen tonesetter sin poesi at hun virkelig blir stor. For her myldrer det av interessante melodier med de mest uventede harmoniske løsninger. Musikken er intrikat og medrivende groovy på samme tid. Og bandet koker stille og rolig med produsent og trommis Anders Engen intenst tilstedeværende, ikke minst i den krystallklare lydproduksjonen.

Torun Eriksen bruker sin gospel-bakgrunn for alt den er verdt og setter på trøkk og stor vibrato når hun vil. Men like gjerne tar hun tingene helt ned og visker oss sine betroelser i øret, bare med et nakent gitarkomp.

Høydepunktet

Platas høydepunkt er den herlig lettflytende latin-låta Deuce Parade hvor saksofonist Håkon Kornstad dukker opp, dessverre uten å ta musikken til de ekstatiske høyder som den innbyr til. Det har vi vel til gode når Torun Eriksen er tilbake fra sin Tysklands-turné og stiller live på Mai-Jazz i Stavanger.

  • Torun Eriksen - "Passage
  • Jazzland 273 042-8
  • Torun Eriksen - Passage
    Foto: presse
    Torun Eriksen, vokal
  • Kjetil Dalland, elbass/gitar
  • Kjetil Steensnæs, gitar
  • Anders Engen, trommer/perkusjon
  • Håkon Kornstad, tenorsax

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.