Hopp til innhold

Terje Gewelts "Oslo"

Bassisten og plateprodusenten Terje Gewelt er en musikalsk brobygger, og nå har han samlet Italia, Sverige og Norge til ett jazzrike på sin nye trio-CD ”Oslo”.

Terje Gewelt
Foto: Yann Anker

Hør anmeldelsen

Terje Gewelt intervjues av Tine Skolmen, Musikkredaksjonen

Det begynner i valsetakt, mollstemt og drømmende, og jeg lurer et øyeblikk på om det er filmmusikk – for blant pianist Enrico Pieranunzis over 40 plater finner vi både ”Fellini Jazz ”og ”Play Morricone”. Men denne plata heter ”Oslo”, og det er bassist Terje Gewelt som har fått den italienske mesterpianisten hit. Dessuten har han hentet trommis Anders Kjellberg fra Göteborg, og det er en forbausende samstemt trio som har oppstått.

Låtene

Terje Gewelt har selv komponert halvparten av de 12 låtene, noen lette og smålekre – andre tenksomme og underfundige. Jeg savner nok overraskelser og dramatikk, og tittellåta Oslo blir for enkel og entydig, denne byen er da mer sammensatt og spennende?

Enrico Pieranunzis komposisjoner er harmonisk og melodisk sterke, om enn ikke veldig originale – assosiasjoner til Michel Legrand ligger for eksempel nær.

Improvisasjonene

Enrico Pieranunzi

Enrico Pieranunzi komponerer

Foto: presse

Så skjer det plutselig noe: Trioen forlater komposisjonene og kaster seg ut i tre satser med kollektiv fri improvisasjon. Dermed er vi i en verden hvor det snakkes et helt annet språk. Rart og morsomt, men også et tankekors når suiten etterfølges av Gewelts låt Homecoming. Var det bare en spøk?

Ellers mangler det ikke på virtuost snadder å glede seg over. I sitt sekstiende år leverer Enrico Pieranunzi pianospill i verdensklasse, uansett genre. Og Terje Gewelt befester sin posisjon som bassist i særklasse. Sammen i Oslo er de dynamitt.

Terje Gewelt - "Oslo"

Resonant Music RM 21-2

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)