NRK Meny
Normal

En dyp lytteropplevelse

Det er noe magisk dragende over Tord Gustavsens CD "Restored, Returned".

Tord Gustavsen Ensemble
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Hør anmeldelsen

Møt Tord Gustavsen i Musikkredaksjonen

Glem dine forventninger om at musikken skal groove, svinge, koke, variere i tempo og uttrykk. Klarer du det gjennom de første 10 minuttene, vil du få din lønn i form av en dyp meditativ lytteropplevelse, med stor ro og inderlighet.

Sørgemarsj og reggae

Utgangspunktet for så å si alle Tord Gustavsens komposisjoner er nemlig mollstemt sørgemarsj – enten den går i to- eller tredelt takt, eller 6/8. Derfor blir det også et voldsomt løft når han en sjelden gang beveger seg inn i reggae-rytme. Platas beste stunder får vi når Tord Gustavsens piano går i dialog med Tore Brunborgs saksofon – som for øvrig gir sterke assosiasjoner til tidlig Garbarek.

Bredt spekter

Vokalist Kristin Asbjørnsen fungerer også godt i sammenhengen, et høydepunkt er tittelsporet Restored, Returned hvor hun går inn i en nesten asiatisk stilstudie. Asbjørnsen viser i det hele tatt et mye bredere spekter av vokalteknikk enn den litt manierte”Bessie Smith-skurren” som ofte har vært hennes varemerke.

Original scat-sang

Det kan glippe litt i diksjonen på Wystan Audens underfundige 1930-talls lyrikk som er platas gjennomgående tekstmateriale – heldigvis er diktene gjengitt i CD-heftet. Best er allikevel den ordløse vuggesangen hvor Kristin Asbjørnsen innfører sitt høyst personlige og originale scat-vokabular. Bare det er grunn god nok til å skaffe seg Tord Gustavsens CD Restored, Returned.

RESTORED, RETURNED

ECM 2107 179 8987

Tord Gustavsen Ensemble:

  • Tore Brunborg, saksofon
  • Kristin Asbjørnsen, vokal
  • Tord Gustavsen, piano
  • Mats Eilertsen, bass
  • Jarle Vespestad, trommer