Hopp til innhold

Bendik Hofseth ser seg tilbake

Saksofonisten Bendik Hofseth summerer opp sitt musikalske liv så langt med CDen XI. Musikken er imponerende og medrivende, men ikke problemfri.

Bendik Hofseth
Foto: presse

CD-anm Bendik Hofseth: XI

Bendik Hofseth i Musikkredaksjonen 9/3

Det var i 1987 at den da 25-årige Bendik Hofseth dro fra Lillestrøm til New York for å ta over saksofonist-jobben etter selveste Michael Brecker i den amerikanske supergruppa Steps Ahead. Nå gjør Bendik opp status 22 år etter, igjen i New York og med den nå 70-årige vibrafonist Mike Mainieri på plass, som den gang.

Kraftutladninger

Resultatet er mektig, kraftfullt, på sitt beste gripende og medrivende, men tidvis masete og monotont. De ni Hofseth-komposisjonene har ofte noe majestetisk over seg, med voldsomme og til dels langvarige kraftutladninger som med fordel kunne vært strammet inn.

Vibrafon og trekkspill

Bendik dominerer musikken med virtuost saksofonspill, imponerende fingerferdighet og stor tone. Allikevel har hans tidkrevende innsats i norske og internasjonale komponist-fagforeninger satt sine spor, i form av litt syrlig intonasjon når han øser på i øverste register. Så det gjør godt når han etter hvert tar tingene ned og går i tenksom dialog med Gil Goldsteins trekkspill. I det hele tatt kunne Hofseth ha utnyttet bedre de mange fargemulighetene som ligger i ensemblet, med allsidige musikere fra Frankrike, Mexico og USA.

Retro

Det er selvsagt urimelig å klage over at musikken blir veldig retro 80-talls – det var jo nettopp ideen, og derfor er det bare gamle Hofseth-komposisjoner i nye tolkninger på plata. Allikevel hadde jeg ønsket noe nytt som peker framover mot det uhørte. For Bendik Hofseth har garantert mer i ermet, og jeg ser med spenning fram til CDen XII.

BENDIK HOFSETH: XI

GRAPPA GRCD4305

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.