Hopp til innhold

Catalonias historie

Catalonia var først ute med både grunnlov, handelspakt og industriell utvikling. De har sitt eget språk og selvstyre. Ikke rart at folk føler seg mer som katalanere enn som spanjoler.

Steinbærer på døren til Santa Maria del Mar.

Havets katedral ble bygget i takknemlighet. En flittig steinbærer på døren.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Barcelona sett fra høyden Montejuic

Fire millioner mennesker bor tett i dagens Barcelona.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Før vi tar for oss de mange kunstnere som er knyttet til Barcelona og ser på byens arkitektur og utvikling, er det viktig å kjenne regionens historie. Nettopp fordi dette er viktig for å forstå byens og folkets stolthet. Derfor er dette tema i ukens program i Kunstreisens serie om Barcelona.

Et eget språk

Dagens Catalonia ligger nord-øst i Spania på grensen mot Frankrike, og regionens 8 millioner innbyggere snakker katalansk. Et romansk språk som minner om det gammel-provencalske språket. Kampen om å få beholde katalansk som sitt offisielle språk er også kampen om Catalonias ære, selvstendighet og selvfølelse! Mange herskere har forsøkt å forby det, blant annet Franco - men uten hell. Kastiljansk som snakkes i området rundt Madrid, er det som vanligvis går under "spansk".

Oppfinnsom knivsliper bringer med slipesteinen.

Katalaneren oppfatter seg som mer flittig enn den vanlige spanjolen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Lang, stolt historie

I vårt program tar et sveip over Catalonias historie med flere detaljer enn vi kan ta med her. Stikkord er visigoterne som overtok styret her da romerriket brøt sammen i 531 e. Kr. Frankerne kom til makten på 800-tallet og overlot styret til lokale adelsmenn med Wilfred den Hårete som den mektigste. Dette ble grunnlaget for et grevskap som hersket her i 500 år.

Ekspansjon og tilbakegang

katalansk innflytelse seg både mot sør, nord og øst - mot Tarragona, Provence og Aragon. Det fortsatte under Jacob I Erobreren (1213 - 1276), og snart var Balearene og Sicilia også innlemmet i Catalonia. Viktige årstall i historien er 1479 når Fernando II av Catalonia-Aragón gifter seg med Isabel av Castilla og forener alle spanske kongehus. Muslimer og jøder fordrives. Colombus oppdager Amerika i 1492, og Barcelona utestenges fra handelen her. Det er uro og opptøyer og beleiring av byen under Den spanske arvfølgekrigen i 1714.

Industriell oppsving

Det var magre år på slutten av 1600-tallet og fremover på 1700-tallet. Først på 1800-tallet er Barcelona igjen i ekspansjon. Dette er den første byen i Spania som blir industrialisert, og folketallet øker ut over sine middelaldermurer. I senere programmer tar vi opp hvordan dette viser seg i arkitektur og byplan.

Viktige begivenheter i byen var verdensutstillingene både i 1888 og i 1929. Og ikke minst olympiaden i 1992. Sistnevnte ga byen tilbake sitt ansikt mot sjøen som lenge hadde vært forbeholdt jernbane og industribygg. Dette var et svært raskt overblikk som blir utdypet i våre vandringer i Barcelona i Kunstreisen kommende programmer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.