NRK Meny
Normal

Cash og Charles i ukjent duett

En til nå ukjent duett med Johnny Cash og Ray Charles har dukket opp.

Ray Charles og Johnny Cash

En gammel duett med Ray Charles og Johnny Cash ser i 2010 for første gang offentlighetens lys.

Foto: AP / Scanpix

Kris Kristofferson

Det var Kris Kristofferson som for nesten 30 år siden skrev låta som først nå kommer fram i form av en duett mellom Ray Charles og Johnny Cash.

Foto: Mary Ellen Mark
Ray Charles: «Rare Genius - The Undiscovered Masters»

I disse dager kommer Ray Charles-samlingen «Rare Genius - The Undiscovered Masters».

Foto: Albumomslag
Johnny Cash

Det var en svært ydmyk Johnny Cash som i 1981 tynt ba om å få gi ut «Why me, Lord?»

Foto: AP

Gjennomgang av noen gamle brev i arkivene etter den blinde pianisten og sangeren Ray Charles, førte til at man fant en tidligere ikke utgitt låt med ham og countrylegenden Johnny Cash.

Samlealbum fra Charles

Duetten «Why me, Lord?», ble skrevet av Kris Kristofferson i 1973. Han hadde en hit med låta, før den i 1981 igjen ble spilt inn som en duett med Cash og Charles. Men andre gang den ble spilt inn kom den ikke ut på plate.

Nå dukker den imidlertid opp på «Rare Genius: The Undiscovered Masters», en ny samling låter med Ray Charles som har fått utgivelsesdato 26. oktober, melder Billboard.

Albumet gis ut i forbindelse med at Charles den 23. september ville ha blitt 80 år. Charles døde i 2004, 73 år gammel.

Valerie Ervin er president for The Ray Charles Foundation og fant brevet som var skrevet av Johnny Cash da hun gikk gjennom Charles’ arkiver i forarbeidet til en dokumentar.

- Stolt

«Jeg er så stolt når jeg forteller folk at jeg har spilt inn en sang med deg,» heter det i starten av det første brevet Cash skrev til Charles.

«Jeg håper du liker denne innspillingen. Jeg innser at orkestreringen kanskje ikke er stor nok og at jeg kanskje ikke synger veldig bra, men jeg tror det har en god feeling og en kvalitet som fansen vil like», skriver en svært ydmyk Johnny Cash som ønsket å gi ut låta på plate.

Ble funnet på lager

«Jeg kunne tenke meg å gi den ut som single på CBS med din tillatelse, der vi deler inntektene. Ville det være akseptabelt for deg?» heter det videre i brevet fra Johnny Cash som døde i 2003.

Uvisst av hvilken grunn ble det den gang aldri noe av utgivelsen og i et brev nummer to fikk man greie på melodiens tittel og at det var Billy Sherrill som hadde produsert innspillingen.

Via mange omveier fant man til slutt innspillingen på et lager i New York.

Kulturstrøm