Hopp til innhold

Caroline fra Bodø bak internasjonal kjempehit

Monster-hiten «Don't start now» går som en farsott i USA og Norge, men visste du at norske Caroline Ailin Furøyen har skrevet den?

PÅ TOPP: Dua Lipa og Caroline Ailin med monsterhit på andre plass på listene i USA.

MONSTERHIT: Dua Lipa og Caroline Ailin nådde andre plass på Billboard med låten «Don't start now»

Foto: AP/Privat

Det mangler ikke drama i livet til Caroline Ailin Furøyen. Før jul gikk låten Caroline har skrevet sammen med artisten Dua Lipa og vennen Emily Warren, rett opp til andre plass på topplistene i USA. Og ble et stort fenomen på TikTok.

Dette er en type suksess veldig mange drømmer om og svært få opplever. Men så kom korona og Caroline måtte rømme fra Los Angeles.

Rakk siste fly ut

LÅTSKRIVERSUKSESS: Etter mange år med hardt arbeid lykkes Caoline Ailin Furøyen med å nå til topps både i Storbritannia og USA.

LÅTSKRIVERSUKSESS: Caroline Ailin Furøyen reiste hjem til Skandinavia da korona kom til USA, og rakk så vidt å komme inn i Danmark før grensene stengte.

Foto: Privat

– Jeg sto i en låtskriver-session med Sigrid og hørte plutselig Trump annonsere at nå stenger vi grensene til Europa. Jeg hadde ikke lyst til å være i LA med korona, sier hun.

Caroline rakk så vidt det siste flyet som gikk fra Los Angeles til Danmark. Hun ville hjem til kjæresten sin. Det holdt så vidt. En time etter at Caroline landet med flyet, stengte Danmark grensene sine.

Låtskriveren forteller at hun bestemte seg for å reise da hun kjente på kulturforskjellen mellom USA og Skandinavia. Hun mener folk i Skandinavia er litt mer opptatt av å ta vare på hverandre.

– Jeg kjente at jeg ikke hadde lyst til å være i Los Angeles. Jeg følte meg ikke helt trygg, sier hun.

Caroline Ailin

STÅR BAK MONSTER-HIT: Norske Caroline Ailin Furøyen har skrevet låten «Don't start now».

Foto: Privat


Samtidig som koronakrisen bredte seg og land etter land stengte har Caroline hatt tidenes suksess. Hun beskriver det som en merkelig opplevelse å nå toppen i USA samtidig som mange av de hun jobbet med i Los Angeles ble smittet med korona og folk ikke fikk forlate husene sine.

Reiste fra suksessen

DUA LIPA: En av stjernene Caroline Ailin skriver låter sammen med.

DUA LIPA: En av stjernene Caroline Ailin Furøyen skriver låter sammen med.

Foto: Jordan Strauss / Invision/AP

Hadde Caroline blitt i LA kunne det fort skjedd at store stjerner inviterte til samarbeid. En hit på 2. plass på Billboard er ikke dagligdags. Men Caroline forlot Los Angeles, og mener det er uaktuelt å lage låter sammen med andre nå, selv om store stjerner skulle invitere.

– Å gjøre sessions med andre nå føles rart. Syns ikke det er så viktig å skrive en poplåt akkurat nå. Det føles ikke nødvendig, sier Caroline.

Så da ble det ikke røde løpere denne våren. Det ble karantene i Danmark. Men det er ikke Caroline særlig lei seg for.

– Vi feiret litt med å gå på disko! Men jeg har ikke hatt behov for rød løper, jeg er ikke den typen. Jeg vil heller hjem og spille playstation og spise pizza, sier Bodøjenta.

Oppdaget av McCartney

OPPDAGET: Caroline Ailin Furøyen fikk spesiell oppmerksomhet av Paul McCartney da hun studerte musikk på LIPA, Liverpool Institute of Permorming Arts.
Foto: Privat

Den første store stjerna som oppdaget Caroline Ailin Furøyen var Paul McCartney.
I 2012 studerte Caroline ved Liverpool Institute for Performing Arts, også kalt Paul McCartney-skolen. Og hun var en av de få som fikk en halvtime med Beatles-legenden i studio.

– Han sa han likte tekstene mine skikkelig godt, og at han likte hvor uanstrengte melodivalgene mine var, sier Caroline.

Ga nesten opp

Men det ble ingen dans på roser å komme seg videre. Caroline flyttet til London og jobbet hardt, men resultatene lot vente på seg. For bare tre år siden måtte hun jobbe heltid i restaurant for å livnære seg og var nær ved å gi opp drømmen om å gjøre det stort i musikk.

Men akkurat som i en film snudde det da det så mørkest ut. Det var en sensasjon da Caroline og Dua Lipa nådde førsteplass på listene i Storbritannia med hiten «New Rules» som de skrev sammen med vennen Emily Warren.

Bare én kvinnelig artist hadde klart det før. Dermed ble jenta fra Bodø invitert til å jobbe med de beste låtskriverne i verden. Stjerner som hjalp Britney Spears, Katy Perry og andre storheter å nå toppen. Det var skremmende i starten, forteller hun.

Jeg kjente på en lammende frykt. Litt sånn «herregud jeg er en bedrager!»

Årets Internasjonale suksess

I helgen deles Spelemannsprisene ut her hjemme og Caroline er nominert i klassen «Årets Internasjonale suksess».

Til tross for at hun nå har nådd høyder som regnes som betydelig større enn å vinne Spellemannspris, hadde det vært stas å vinne.

– Jeg har jo tenkt at det hadde vært gøy å vinne en Spellemann før jeg dør!

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)