Hopp til innhold

Se Magnus Carlsen knuse verdens rikeste

LONDON (NRK): Det tok verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen ett minutt og 19 sekunder å sette verdens rikeste mann ut av spill.

Bill Gates og Magnus Carlsen møtes til sjakkduell på Skavlan.

Bill Gates og Magnus Carlsen møtes til sjakkduell på Skavlan.

Det var takket være skjebnen, et helikopter og noen forberedelser i kulissene som gjorde at de to enerne innenfor hvert sitt felt denne uken målte sjakk-krefter i Fredrik Skavlans TV-studio i London.

Microsoft-gründeren Bill Gates begynner med å fortelle om sitt prosjekt for verdens fattige, men etter hvert blir han raskt dreid en annen vei.

– Når er du ikke smart? spør Fredrik Skavlan.

– Når jeg spiller sjakk mot ham, svarer Gates og nikker mot Carlsen.

– Vil du prøve? spør Skavlan raskt.

– Utfallet er gitt på forhånd, svarer Gates.

Men likevel dukker raskt et sjakkbrett opp mellom de to gjestene. I utgangspunktet ble det lagt opp til et parti på to minutter. Ett minutt og 19 sekunder senere var Bill Gates sjakk-matt. På sin egen klokke brukte Carlsen bare tolv sekunder.

Likevel måtte Carlsen innrømme at han måtte bryte et av sine egne prinsipper, nemlig å ikke bruke billige triks for å vinne.

Etter kampen skrøt han av innsatsen til Gates overfor NRK:

– Han var litt uheldig og gikk på en taktisk mine til slutt, men han gjorde gode sunne trekk ellers. Jeg tror med litt mer tid så kunne han absolutt være en ganske bra spiller.

Spiller ikke mot datamaskiner

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen måtte bryte et av sine egne prinsipper - nemlig å ikke bruke billige triks for å vinne.

Foto: Monkberry

Mens Magnus Carlsen er et verdensnavn for sitt sjakkspill, er Bill Gates det for utviklingen av programvare for datamaskiner. Selv tror ikke Carlsen at han ville klart å vinne over de beste datamaskinene.

– Jeg spiller ikke mot dem, slik at jeg kan ikke være 100 prosent sikker, men jeg tror at dersom jeg hadde spilt mot en av verdens beste datamaskiner, la oss si 10 runder, ville jeg tapt.

– Jeg tror ikke man kan bli best i verden ved å bare spille mot datamaskiner. Jeg tror du må sette deg ned med brikkene og få følelsen av spillet, som du ikke kan få med en datamaskin.

Både Carlsen og Gates var invitert til innspilling av programmet i London, men et fryktelig snøvær i New York forsinket privatflyet til Bill Gates.

Han måtte derfor reise med helikopter fra flyplassen og til TV-studioet ved Themsen for å rekke programmet. Et program hvor en 23 år gammel verdensmester allerede var i gang med å snakke seg varm da Gates kom hastende inn.

Møter Anan igjen

Magnus Carlsen ble som kjent verdensmester i Chennai i India i november i fjor etter at han slo hjemmefavoritt og tidligere verdensmester Viswanathan Anand. Etter seier og feiring har det vært travle tider for Carlsen.

Han har gjort utallige intervjuer med verdens medier, reist fra det ene landet til det andre, gjort sponsoroppdrag og spilt lynsjakk med svært kjente personer, i tillegg til noen mindre kjente personer.

Og så har han flyttet hjemmefra. Noe han tørt omtalte som «fint».

Men VM-seieren i India for drøye to måneder siden er og blir et tilbakevennende tema, og Carlsen fortalte at han hadde vært nervøs. Svært nervøs. En stund.

– Jeg var fryktelig nervøs på starten, helt frem til tredje partiet egentlig. Ikke minst i andre partiet da jeg skulle bruke en ganske ny åpning for meg. Da var jeg så nervøs at jeg nesten ikke klarte å sette brikkene på riktig felt. Hvis du ser på videoen fra starten, ser du at jeg nesten glipper brikken fordi jeg skjelver.

Magnus Carlsen og Bill Gates på Skavlan

Takk for kampen! Gates var litt uheldig og gikk på en taktisk mine til slutt, men han gjorde gode sunne trekk ellers, skrøt Carlsen etterpå.

Foto: Monkberry

Sa verdens beste sjakkspiller beskjedent. Men som kjent kom roen, og han slo hjemmefavoritten til slutt.

Til neste uke møtes de to igjen, denne gangen i Zurich og «Zurich Chess Challenge 2014» hvor flere av verdens beste spillere møtes.

Etter programmet spør NRK hvordan det blir å møte Anan igjen. Inderen er nå ranket som nummer ni i verden.

– Det blir gøy det, sier Carlsen.

– Jeg ser nå at han skal spille i kandidatturneringen til neste år, og jeg synes det er bra at han fortsatt har motivasjonen til å holde på på toppnivå, iallfall litt til.

Selv ser Carlsen frem til å hvile noen dager, før han skal sette seg inn i spillet igjen.

Mest intelligente sjakkspiller?

I tillegg til å være verdens beste sjakkspiller, er også Magnus Carlsen kommet høyt opp i en kåring over verdens mest intelligente mennesker. Fredrik Skavlan spurte om han var overrasket over det.

– Det er ikke veldig overraskende synes jeg, sa Carlsen til latter og humring fra salen, men la raskt til:

– Jeg synes ikke det er særlig fortjent heller. Og fikk mer latter.

– Synes du niendeplass er passe? ville Skavlan vite.

(Mer humring fra salen)

– Jeg har ikke noen formening om det. Jeg kunne godt havne på niendeplass over mennesker som du tror er veldig smart men som egentlig er mer som deg.

Godtar ikke alle på Facebook

Magnus Carlsen har vært på en rundreise i USA, og for en drøy uke siden møtte han Facebook-sjef Mark Zuckerberg til lynsjakk under et besøk i California og Silicon Valley. Og måtte selvsagt svare på om mannen som var med å grunnlegge det enorme sosiale nettverket var god til å spille.

– Ja og nei. Han var ikke veldig god da vi startet. Vi spilte et sånt halvveis et parti mot hverandre, men det var egentlig mer..en….uhm…læretime kanskje?

(humring fra salen)

– Han ble iallfall mye bedre i løpet av den timen (mer humring fra salen) og det synes jeg var veldig imponerende at han greide plutselig å forstå ganske avanserte konsepter. Det var noe av det jeg synes var veldig gøy med å være i Silicon Valley, å få møte mye smarte mennesker, folk som tar ting så mye raskere enn meg at jeg merker forskjell.

– Er dere Facebook-venner? spurte Skavlan

– Ææh, nei, jeg godtar ikke alle på Facebook, smilte Carlsen til latter og applaus fra publikum. Han trenger uansett ikke føle seg ensom i nettsamfunnet.

Den offisielle Facebook-siden til Magnus Carlsen har over en kvart million følgere.

Kulturstrøm