Hopp til innhold

Santana vil bli prest

Carlos Santana vil gi seg som musiker om en sju års tid for å bli prest på Maui.

Carlos Santana

Carlos Santana vil gi seg som musiker.

Foto: Bela Szandelszky / AP

Carlos Santana

Meksikansk-fødte Carlos Santana, her under en fredskonferanse i 2007, er opptatt av flere ting enn musikk. Også de mer åndelige sider ved livet er viktig for ham.

Foto: MARTIN MEISSNER / AP

– Jeg slutter å spille når jeg er 67 og vil arbeide med det jeg virkelig har lyst til, som er å bli prest, som Little Richard. Jeg er ikke lei av det jeg driver med, men jeg har funnet ut at Gud har gitt meg evnen til å kommunisere selv uten gitaren min, sier han i et nytt intervju med musikkmagasinet Rolling Stone .

Videre i intervjuet sier han at han ser på seg selv som en som kan motivere folk til å tro at de har godt av det han sier til dem.

- Folk vil ha sex til musikken din

– Det er som min manager Bill Graham en gang sa til meg: «Carlos, du må godta at musikken din er veldig sensuell og slutte og unnskylde deg for den. Folk vil ha sex til musikken din, og det er bare sånn det er.»

- Og da jeg først hadde godtatt det, var jeg ikke lenger i så stor konflikt med min katolske oppdragelse og tanken på at det var skittent eller ugudelig å ha en ereksjon.

- Viktig å ære og respektere

Etter 34 års ekteskap med Deborah ble trebarnsfaren Carlos Santana skilt i år og flyttet alene inn i et nytt hjem i San Francisco. Og han liker det nye huset bedre enn der han bodde med sin familie.

– Som du kan se av hvert rom, så er dette som livet mitt nå, helt åpent. Det er ingen hindringer, ingen skyld, eller skam, eller fordømmelse. Det er fortsatt smerte. 34 år. Og min beste venn. Men jeg kan ikke gå inn på det, fordi jeg mener det er viktig å ære og respektere et menneskes valg.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober