NRK Meny
Normal

Caravellen har bursdag.

Luftfarten i Norge er 100, og den gode gamle Caravellen som brakte Norge inn i jetalderen fyller 50, det er all mulig grunn til og rette blikket oppover i 2009.

Caravellen

Hør innslaget her!

Pioneren

Turi Widerøe bak spakene på Caravellen
Foto: Pål Thoresen / NRK

Turi Widerøe fikk det inn med morsmelken som datter av Viggo Widerøe, mannen som stiftet Widerøe`s flyselskap, og det var da også i Widerøe flykarrieren startet, i 1962 tok hun A sertifikat og begynte i selskapet som ekstrapilot, senere fløy hun Twin Otter som kaptein før hun gikk over til SAS og ble den første kvinnelige trafikkflyger i et større vestlig flyselskap.

Caravellen

Caravellen

På begynnelsen av 1970 tallet ble hun overført til å fly SAS første jetfly, Caravellen, og skrev seg inn i norsk flyhistorie. Caravellen var produsert av Sud Aviation i Tolouse i Frankrike, og kom på vingene første gang 26 april 1959, og en ny æra for jetflyene hadde begynt etter en tragisk start med de britiske Comet flyene som styrtet ved flere anledninger grunnet feilkonstruksjon av trykk kabinene.

Turi Widerøe foran Caravellen på teknisk museum
Foto: Pål Thoresen / NRK

Men Caravellen var en skikkelig arbeidshest med tilsammen 441 000 landinger, 261 millioner km,(285 rundturer til månen) og 13,5 millioner passasjerer i sin buk før den ble parkert for godt på 70 tallet. Idag kan den beskues på teknisk museum i Oslo, som museets desidert største gjenstand. Søndag 26 april kan du være med på markeringen av Caravellen, da har Teknisk Museum en stor aktivitetsdag for store og små i forbindelse med jubileet.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).