Hopp til innhold

Caravellen har bursdag.

Luftfarten i Norge er 100, og den gode gamle Caravellen som brakte Norge inn i jetalderen fyller 50, det er all mulig grunn til og rette blikket oppover i 2009.

Caravellen

Hør innslaget her!

Pioneren

Turi Widerøe bak spakene på Caravellen
Foto: Pål Thoresen / NRK

Turi Widerøe fikk det inn med morsmelken som datter av Viggo Widerøe, mannen som stiftet Widerøe`s flyselskap, og det var da også i Widerøe flykarrieren startet, i 1962 tok hun A sertifikat og begynte i selskapet som ekstrapilot, senere fløy hun Twin Otter som kaptein før hun gikk over til SAS og ble den første kvinnelige trafikkflyger i et større vestlig flyselskap.

Caravellen

Caravellen

På begynnelsen av 1970 tallet ble hun overført til å fly SAS første jetfly, Caravellen, og skrev seg inn i norsk flyhistorie. Caravellen var produsert av Sud Aviation i Tolouse i Frankrike, og kom på vingene første gang 26 april 1959, og en ny æra for jetflyene hadde begynt etter en tragisk start med de britiske Comet flyene som styrtet ved flere anledninger grunnet feilkonstruksjon av trykk kabinene.

Turi Widerøe foran Caravellen på teknisk museum
Foto: Pål Thoresen / NRK

Men Caravellen var en skikkelig arbeidshest med tilsammen 441 000 landinger, 261 millioner km,(285 rundturer til månen) og 13,5 millioner passasjerer i sin buk før den ble parkert for godt på 70 tallet. Idag kan den beskues på teknisk museum i Oslo, som museets desidert største gjenstand. Søndag 26 april kan du være med på markeringen av Caravellen, da har Teknisk Museum en stor aktivitetsdag for store og små i forbindelse med jubileet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.