Hopp til innhold

Cappelen gir bort over en halv million bøker

Cappelen Damm trykker opp 560.000 kopier av første bok i bokserien «Breidablikk», av Trine Angelsen. 520.000 av disse skal gis bort gratis.

Trine Angelsen

BØKER GIS BORT: Forfatter Trine Angelsen sier til NRK at hun bare synes det er flott at 520.000 av bøkene hennes blir gitt bort gratis.

Foto: Cappelen Damm

Om litt over to uker gir Cappelen Damm ut boken «Breidablikk», skrevet av Trine Angelsen.

«Breidablikk» skal forhåpentligvis bli den første av mange bøker i en serie. Forfatter Trine Angelsen har solgt hele 12 millioner bøker med serier som «Thea», «Hverdagsengler» og «Havets datter».

Det er derfor Cappelen nå trykker opp hele 560.000 kopier av «Breidablikk», som tross alt er en helt ny bok. Og flere er på vei.

Til sammenligning ble Jo Nesbøs monstersuksess «Politi» trykket opp 400.000 ganger.

– Jeg er helt hysterisk av glede. Det forteller at forlaget har stor tro på bøkene. Tallet er så stort at jeg nesten ikke klarer å forholde meg til det, sier Angelsen.

Gir bort over en halv million bøker

Tomas Algard

BØKER ANYONE?: Tomas Algard i Cappelen Damm snakket med NRK rett etter at han hadde sittet i møte med Nor-Way Bussekspressen, som vil ha flere enn de 5000 «Breidablikk»-bøkene de allerede har fått.

Foto: privat

For ja, det er et veldig høyt tall. Å selge 560.000 med en helt ny bok er ekstremt høyt i norsk målestokk. Men det er ikke det som er planen, for bøkene skal ikke selges.

Av de 560.000 bøkene som blir trykket opp er det kun 40.000 som finner veien til utsalgssteder. 520.000 av bøkene skal gis bort – helt gratis.

– Med norske serier så funker det sånn at vi gir bort veldig mange av første bok, sier forlagssjef for underholdning og norske serier i Cappelen Damm, Tomas Algard.

– Det er billig å trykke bøker, men 500.000 er veldig, veldig mye. Det viser i hvert fall at de har tro på forfatteren, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Narkotaktikk

Agnes Moxnes

OVERRASKET: Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, er overrasket over at Cappelen Damm gir bort så mange som 520.000 bøker.

Foto: NRK

Algard forteller at bøkene blir sendt ut til «omtrent alle med postkasse i Nordland fylke». I tillegg blir bøkene lagt på så godt som alle tenkelige steder man kan gi ut gratis bøker.

– Er det ikke dårlig forretning å gi bort så mange bøker?

– Nei, absolutt ikke. Vi regner med at folk som leser blir interessert og følger med videre. Det er sånn dette funker, vi har gjort det mange ganger før, sier forlagssjefen.

– Er det litt lik taktikk som narkotikalangere bruker for å få nye kunder?

– Jeg vil helst ikke sammenligne Trine Angelsens forfatterskap med narkotika, sier Algard.

Synes det er flott at boka blir gitt bort

Forfatterne Frid Ingulstad og Anne-Lise Boges bøker ble markedsført på samme måten.

Angelsen, Ingulstad og Boge representerer en gren innenfor norsk litteratur som sjelden blir anmeldt eller skrevet om. Serieforfatternes bøker blir ofte kalt kiosklitteratur, og er et par hakk lavere på rangstigen enn den gjengse skjønnlitteraturen.

– Du synes ikke det er kjipt at nesten hele opplaget av boka blir gitt bort?

– Nei, det synes jeg bare er flott. Helt supert.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober