Hopp til innhold

Cannes: - Et program for cineaster

Ingen norske filmer får sjansen til å kjempe om Gullpalmen under årets filmfestivalen i Cannes.

Russell Crowe som Robin Hood

Filmfestivalen i Cannes åpner med «Robin Hood».

Foto: Kerry Brown

Bent Hamer har tidligere deltatt i festivalens sideprogram med blant annet filmene «O'Horten» og «Salmer fra kjøkkenet», og det har gått rykter om at hans nyeste film «Hjem til jul» skulle bli tatt ut til festivalen.

Da filmfestivalen torsdag avslørte hvilke filmer som er tatt ut til årets hovedprogram, var Hamers navn ikke å finne på listene.

Gjengangere

De som derimot har fått en plass i hovedkonkurransen er blant andre mexikanske Alejandro González Iñárritu, britiske Mike Leigh og iranske Abbas Kiarostami, som nå er klar med sin aller første ikke-iranske spillefilm.

– Alejandro González Iñárritu er blitt kjent verden over for de mexicanske filmene sine, og han har samarbeidet med store navn som Brad Pitt i «Babel». Mike Leigh pleier å være med på festivaler hver gang han har en ny film, sier NRKs nye filmprogramleder Vegard Larsen.

Leigh som står bak filmer som «Happy-Go-Lucky» og «Vera Drake», vant Gullpalmen for «Secrets & Lies» i 1996.

– Leigh har en sterk realisme i filmene sine hvor han framstiller den britiske arbeiderklassen nokså usminket. Han skildrer livet til det enkelte mennesket på en troverdig måte, mener Larsen.

Skuespiller Trond Fausa Aurvåg i regissør Bent Hamers film «Hjem til jul»

Bent Hamers «Hjem til jul» ble ikke tatt med i hovedprogrammet til Cannes. Her med skuespiller Trond Fausa Aurvåg.

Foto: Foto/Copyright: John Christian Rosenlund for Sandrew Metronome/BulBulFilm AS

Tim Burton årets juryleder

Andre regissører på programmet er Doug Fairman og franske Bertrand Tavernier.

– Tavernier er kanskje ikke så kjent i Norge, men han er veldig kjent i Frankrike. Dette er et program for cinoaster, mener Larsen.

Den amerikanske regissøren Tim Burton leder årets jury i hovedkonkurransen.

– Burton har sansen for det magiske, uhyggelige, rare og surrealistiske, så det blir morsomt å se hva han kan finne på. Han er en av de virkelig utypiske filmskaperne som går sin egen vei.

Allen og Stone

Filmfestivalen åpnes med Ridley Scotts «Robin Hood». I hoverollen finner vi Russell Crowe som tidligere har jobbet sammen med britiske Ridley i «Gladiatoren».

– Det blir spennende å se hva de har fått til med en såpass velkjent historie. I utgangspunktet skulle Robin Hood i denne versjonen være slem, men det tror jeg de har gått bort fra.

Utenfor konkurransen vises de nyeste filmene til Woody Allen, Oliver Stone og Stephen Frears. Allen er klar med «You will meet a tall dark stranger» med blant annet Naomi Watts, Anthony Hopkins og Josh Brolin, men Stone kommer med oppfølgeren til «Wall Street» - «Wall Street: Money Nevner Sleeps».

Wall Street 2

Michael Douglas er tilbake som Gordon Gekko i «Wall Street: Money Never Sleeps». Her sammen med Shia LaBeouf og Josh Brolin (midten).

Foto: Barry Wetcher SMPSP

Skrekkfilm i sideprogrammet

Sideprogrammet Un certain regard finner vi gamle travere som Jean-Luc Gordard og Hideo Nakata som stod bak «The Ring»-filmene.

Un certain regard er for filmer man må se litt opp for. Det er mange førstegangs filmmakere der. I dette programmet tør festivalen å velge filmen som skiller seg litt ut. Sånn som Hideo Nakata som er en ekstremt spennende og banebrytende filmskaper stiller med en skrekkfilm, og de får ikke plass i hovedprogrammet, sier Larsen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)