Hopp til innhold

Cannes-direktør: – Vi har et ansvar

Direktøren for filmfestivalen i Cannes, Thierry Frémaux, håper #MeToo-kampanjen kan bidra til endring. – Vi har et ansvar for den yngre generasjonen, sier han.

Thierry Fremaux

VIKTIG: Direktøren for filmfestivalen i Cannes, Thierry Frémaux, sier #MeToo-kampanjen er viktig.

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

Frémaux er i Norge i forbindelse med premieren på sin nye film «Lumière! Eventyret begynner». Filmen har premiere på norske kinolerret i morgen.

Da NRK møtte Frémaux i Oslo, snakket han om den pågående #MeToo-kampanjen. Han sier seksuell trakassering ikke bare skjer i filmbransjen, men at kampanjen startet der.

– Vi har eksempler på seksuell trakassering i filmbransjen og vi må kjempe mot dette. Vi har et ansvar ovenfor den yngre generasjonen, sier han.

Uakseptabelt

Direktøren forteller at han har hatt flere venner som har fortalt sin historie, og at han tenker på ofrene for dette hver dag.

– #MeToo-kampanjen er veldig viktig, og jeg tror det vil være et skille før og etter den. Vi må lære den yngre generasjonen om dette slik at slike ting ikke skjer mer.

Tror du kampanjen vil føre til endring?

– Jeg tror den allerede har det. Jeg tror ikke situasjonen er den samme lengre. #MeToo- kampanjen og kampanjen vi har i Frankrike, får de som har gjort slike ting til å bli redde for anklager, og det er en bra ting.

Frémaux tror det derimot vil ta lang tid å bli helt kvitt seksuell trakassering.

– Vi snakker om lovbrudd og viktige saker. Det vil ikke bare ta et par uker, eller en måned å fjerne to århundrer med mannlig dominans, sier han.

Lenge i filmbransjen

Frémaux har lang fartstid i filmbransjen, og er direktør for verdens største filmfestival, Filmfestivalen i Cannes.

Han har laget en rekke filmer, og er også direktør for Lumière Instituttet.

Frémaux mener det er viktig å erkjenne at seksuell trakassering ikke bare skjer i filmindustrien, men også i mange andre bransjer.

– Kvinner og menn må leve sammen. Derfor tenker jeg at det er viktig å tenke på det som har skjedd og fremtiden, avslutter han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.