Cannes-direktør: – Vi har et ansvar

Direktøren for filmfestivalen i Cannes, Thierry Frémaux, håper #MeToo-kampanjen kan bidra til endring. – Vi har et ansvar for den yngre generasjonen, sier han.

Thierry Fremaux

VIKTIG: Direktøren for filmfestivalen i Cannes, Thierry Frémaux, sier #MeToo-kampanjen er viktig.

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

Frémaux er i Norge i forbindelse med premieren på sin nye film «Lumière! Eventyret begynner». Filmen har premiere på norske kinolerret i morgen.

Da NRK møtte Frémaux i Oslo, snakket han om den pågående #MeToo-kampanjen. Han sier seksuell trakassering ikke bare skjer i filmbransjen, men at kampanjen startet der.

– Vi har eksempler på seksuell trakassering i filmbransjen og vi må kjempe mot dette. Vi har et ansvar ovenfor den yngre generasjonen, sier han.

Uakseptabelt

Direktøren forteller at han har hatt flere venner som har fortalt sin historie, og at han tenker på ofrene for dette hver dag.

– #MeToo-kampanjen er veldig viktig, og jeg tror det vil være et skille før og etter den. Vi må lære den yngre generasjonen om dette slik at slike ting ikke skjer mer.

Tror du kampanjen vil føre til endring?

– Jeg tror den allerede har det. Jeg tror ikke situasjonen er den samme lengre. #MeToo- kampanjen og kampanjen vi har i Frankrike, får de som har gjort slike ting til å bli redde for anklager, og det er en bra ting.

Frémaux tror det derimot vil ta lang tid å bli helt kvitt seksuell trakassering.

– Vi snakker om lovbrudd og viktige saker. Det vil ikke bare ta et par uker, eller en måned å fjerne to århundrer med mannlig dominans, sier han.

Lenge i filmbransjen

Frémaux har lang fartstid i filmbransjen, og er direktør for verdens største filmfestival, Filmfestivalen i Cannes.

Han har laget en rekke filmer, og er også direktør for Lumière Instituttet.

Frémaux mener det er viktig å erkjenne at seksuell trakassering ikke bare skjer i filmindustrien, men også i mange andre bransjer.

– Kvinner og menn må leve sammen. Derfor tenker jeg at det er viktig å tenke på det som har skjedd og fremtiden, avslutter han.

Kulturstrøm

 • Byr opp til fest på godt og vondt

  Netflix-filmen “The Dirt” er historien om ett av tidenes villeste rockeband, Mötley Crüe. Her skildres lavmoralske handlinger og horrible beslutninger i omtrent hver eneste scene. Dette er definitivt ikke en film for metoo-bevegelsen, selv om den gir inntrykk av at gleden ved det ekstreme “forbruket” av damer er gjensidig, mener anmelder Birger Vestmo

  The Dirt
  Foto: Netflix Jake Giles Netter / Jake Giles Netter
 • Bokmessen i Leipzig åpner

  Den årlige bokmessen i den tyske byen Leipzig åpner lørdag. 18 norske forfattere er blant dem som skal presenteres.

  Bokmessen i Leipzig 2019
  Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP