Canada sensurerer Dire Straits

Canadisk radio må nå sensurere bandets største hit. Begrunnelse: For krenkende overfor homofile.

Dire Straits

Dire Straits fra Drammenshallen i 1985. Samme år som «Money for Nothing» kom ut. 26 år senere blir sangen sensurert.

Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIX

Dire Straits: «Money for nothing»

Coveret på samleplaten «Money for Nothing». Låta ble for kraftig kost for Canadisk radio.

Foto: Plateomslag
Dire Straits: «Money for nothing» - fra videoen

Videoen til «Money for Nothing» var den første som ble spilt på MTV i 1987.

Foto: Skjermdump fra musikkvideoen
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

The Canadian Broadcast Standards Council, Canadas svar på kringkastingsrådet, har vedtatt at «Money for Nothing» er for krenkende til å spilles på kanadiske radiostasjoner.

Låta som er fra albumet «Brothers in arms», kom ut i 1985 og ble i sin tid den første musikkvideoen til å bli spilt på MTV Europe da kanalen startet i 1987. Den er skrevet av gitarist og låtskriver i bandet, Mark Knopfler. Den ikke ukjente artisten Sting synger også på låta. Han er også oppført som medkomponist på sangen fordi Knopfler lånte ei melodilinje fra en the Police-låt.

«That little faggot»

Begrunnelsen for at den nå skal utestenges fra radio er den repeterende sangstrofen «that little faggot», som beskrives som nedsettende mot homofile, melder Reuters.

Ordet faggot har flere betydninger. Det brukes om britiske kjøttboller, en måleenhet for bunter av pinner og som et nedverdigende ord for homse. Sangteksten faller inn under den siste beskrivelsen.

Protesterer

Ifølge Rollingstone har nå flere radiostasjoner spilt sangen repeterende i en time i strekk som en protest mot vedtaket. Det er fortsatt lov å spille «Money for Nothing», men da en editert versjon hvor ordet faggot er redigert bort.

Bakgrunnen for bannlysningen er en anonym klage fra en lytter i St. John`s Newfoundland som hadde hørt seg lei på hetsen.

- Språket var ekte

Dire Straits` keybordist Guy Fletcher sier på sin egen blogg at han deler Knopflers syn på saken og skriver:

«Mark forteller at siden sangen nå er blitt bannet, har han nå byttet ut ordet faggot med ordet fudger (et slanguttrykk likt ordet fucker. Journ.anm) i Canada» .

I 1985 fortalte Knopfler, i et intervju med Bill Flanagan, hva sangen handler om.

- Hovedpersonen i «Money for Nothing» er en fyr som jobber i en butikk som selger tvapparater, kjøleskap, kjøkkeninnredninger og mikrobølgeovner. Det er han som synger sangen. Faktisk så skrev jeg også låta i en slik butikk. Jeg lånte et papir og begynte å skrive sangen der. Jeg ville bruke språket som den ansatte i butikken brukte på grunn av at det var ekte.

Kulturstrøm

 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.

 • Tidligere SKUP-leder tiltalt

  Statsadvokaten mener tidligere sekretariatsleder Jens Egil Heftøy (45) har begått grovt underslag for opp mot 200.000 kroner og har nå tatt ut tiltale, skriver Medier 24. Heftøy sa opp sin stilling rett etter at det ble funnet avvik i SKUPs regnskap i 2016. Saken skal opp i Oslo tingrett 6. og. 7. juni.