Hopp til innhold

Cameron ville ikkje be Brooks gå

Statsminister David Cameron vart pressa om News of the World-skandalen i spørjetimen i dag. Han ville ikkje be tidlegare redaktør Rebekah Brooks om å gå frå stillinga si.

Rebekah Brooks

Rebekah Brooks, tidlegare sjefsredaktør i News of the World, blir bedt om å trekkje seg frå sjefsstillinga i medieselskapet News International.

Foto: LEON NEAL / Afp

Den britiske avisa News of the World skal ha avlytta telefonane til pårørande etter London-bombene i 2005, avslørte The Guardian i dag.

Les: – Avlyttet telefonen til pårørende etter London-bombingen

Avisa skal også ha lytta til meldingar på telefonsvararen til 13 år gamle Milly Dowlers, som forsvann i 2002. Då telefonsvararen blei full skal journalistane til og med ha sletta fleire meldingar, noko som fekk politiet til å tru at jenta framleis var i live. Seks månader seinare vart ho funne drepen.

I spørjetimen i dag, Prime Minister's Questions, handla dei fleste spørsmåla om presseskandalen.

– Vi treng å undersøke kva som har skjedd. Vi snakkar ikkje om kjendisar eller politikarar lenger, vi snakkar om ofre som har fått telefonen sin avlytta. Det er absolutt avskyeleg, svarte statsminister David Cameron på spørsmål frå salen.

– Største presseskandale i moderne tid

Han vart pressa av opposisjonsleiaren Ed Miliband, som meinte Rebekah Brooks burde gå frå stillinga si. Brooks var redaktør i News of the World då Milly Dowlers telefonsvarar vart avlytta og er i dag sjef i Murdoch-selskapet News International, som eig fleire aviser.

– Ho burde ta ansvar og gå frå stillinga. Denne skandalen viser eit systematisk misbruk av makt. Det er den største presseskandalen i moderne tid og den blir verre dag for dag, sa Miliband og spurde om Cameron var einig med han.

– Alle i News International burde spørje seg sjølve om dei har ansvar i denne saka. Men først må vi la politiet gjere jobben sin og finne ut kven som er ansvarleg, sa Cameron til mykje buing.

David Cameron

Statsminister David Cameron svarte unnvikande på spørsmål om han ville be Rebekah Brooks om å gå frå stillinga si.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Cameron var ein av gjestane i bryllaupet til Rebekah Brooks i 2008.

Han uttalte at politiet måtte få avslutte den pågåande etterforskinga av News of the World før ein eventuelt kunne starte ei ny etterforsking. Skandaleavisa har lenge vore i søkjelyset i Storbritannia, etter avsløringar om avlytting og hacking av telefonane til kjendisar, kongelege og politikarar.

– Tar ansvar for alle mine tilsette

Det britiske parlamentet har opna for ein ekstraordinær tre timar lang debatt om saka etter spørjetimen.

Cameron fekk også spørsmål frå Miliband om hans tidlegare pressesjef Andy Coulson. Han var redaktør i News of the World mellom 2003 og 2007, altså då avlyttinga fann stad.

Milly Dowler

13 år gamle Milly Dowlers forsvann i 2002. News of the World skal ha hacka seg inn på telefonsvararen hennar, noko som fekk politiet og pårørande til å tru at ho framleis var i live.

Foto: Ap

– Eg tar fullt ansvar for alle mine tilsette, svarte statsministeren, men uttalte igjen at politiet måtte få gjere jobben sin.

Avsløringane har vekt avsky i Storbritannia, både blant politikarar, pressa og publikum. Ford, Halifax og Lloyds har trekt seg som annonsørar i avisa og fleire selskap vurderer å gjere det same. På Twitter skriv mange at dei vil slutte å kjøpe eller abonnere på avisa.

David Cameron fekk også spørsmål om han ville la News International sitt planlagte oppkjøp av mediegruppa BSkyB gå som planlagt.

– Offentlegheita vil ikkje akseptere at vi i løpet av dei neste dagane skal bestemme om dei skal ta over eit av dei største medieselskapa i landet, sa Ed Miliband, som vil at Konkurransetilsynet skal sjå på saka.

Statsministeren ville ikkje forsinke avgjerda.

Anti-Murdoch-demonstrasjon

Scotland Yard kontaktar no pårørande for å åtvare om at avisa har avlytta dei. Fleire av dei pårørande har bekrefta at dei har blitt kontakta av Scotland Yard.

På Twitter er det varsla at det vil bli ein anti-Murdoch-demonstrasjon utanfor det britiske parlamentet klokka 14.00 i dag, norsk tid. Dei fleste britiske aviser skriv på leiarplass i dag at Rebekah Brooks burde gå frå stillinga si.

Sjølv hevdar Brooks at ho er uskuldig og BBC melder i dag at eigarselskapet News International sit på bevis om kven som stod bak avlyttingane.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober