Hopp til innhold

Oslos byråd raser mot Riksantikvaren

Riksantikvaren krever at Oslo kommune reduserer høyden på andre hus i Bjørvika dersom han skal godta et framtidig Munch/Stenersen museum i området.

Bjørvika i Oslo

Riksantikvaren krever at Oslo kommune reduserer høyden på andre hus, dersom han skal godta et framtidig Munch-museum i Bjørvika.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX / Scanpix

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Riksantikvar Jørn Holme mener de elleve etasjer høye bygningene i det såkalte Kongsbakken-kvartalet stenger Middelalderparken inne.

LES: Dette er vinnerne

LES: Bredt flertall for Munch/Stenersen

Han vil derfor ha omkamp om disse vedtatte høyhusene dersom han skal gå med på at det planlagte Munch/Stenersen museet skal bli høyere enn seks etasjer. Dette reagerer Oslos byråd kraftig på.

- Det må fremmes en ny reguleringsplan, så kommunen må ta omkamp med seg selv, og det åpner også for at vi kan se på andre spørsmål rundt blokkeringen, spesielt når det gjelder Middelalderparken i Bjørvika, sier Holme.

Full stans i Bjørvika?

Aller helst vil Jørn Holme både trekke det planlagte Munch/Stenersen museet lenger inn på land, og redusere antall etasjer.

Innsigelser mot dagens museumsforslag kommer altså uansett.

SE NETT-TV: Kristiserer Munch/Stenersen

Dersom ikke Riksantikvaren blir enig med Oslo kommune, blir det full stopp for Munch/Stenersen museet i Bjørvika.

- En innsigelse innebærer at planen stoppes, og hvis man ikke finner en minnelig løsning, går saken videre til regjeringen, sier Holme.

- Myndighetsmisbruk

Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Bård Folke Fredriksen (H) liker ikke Riksantikvarens forsøk på byttehandel.

Bård Folke Fredriksen

Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Bård Folke Fredriksen (H).

Foto: NRK

- Dette er et eklatant eksempel på myndighetsmisbruk. Med denne uttalelsen viser Riksantikvaren at han ønsker å true fram en endring av en stadfestet reguleringsplan som hans faglig overordnede for seks år siden har godkjent, sier Fredriksen.

- Er dere villige til å redusere størrelsen på byggene i Kongsbakken mot at dere får bygge et Munch/Stenersen museum?

- Jeg tror Oslo kommune skal vurdere sine planer ut i fra sine folkevalgte organer, og så tror jeg Riksantikvaren skal forholde seg til de planene der han fortsatt har innsigelsesmyndighet, og ikke blande sin innsigelsesmyndighet fra den ene saken til den andre, sier Bård Folke Fredriksen.


Kulturstrøm

  • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

    Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

    Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».