Hopp til innhold

Bygg din egen opera!

Operasjef Tom Remlov presenterer Norges mest høyteknologiske pepperkakehus! Last ned Snøhettas plantegninger og gjennomfør din egen private Bjørvika-utbygging!

Tom Remlov med to operabygg
Foto: Kyyre Lien / Erik Berg / Den norske Opera & Ballett / Scanpix

Om det er fordi Den norske Opera & Ballett har høstet en del pepper siden åpningen i mai skal være usagt, men i forbindelse med sesongpremieren på Nøtteknekker-balletten lanseres nå Norges mest omtalte bygg som pepperkakehus!

Last ned formene her!

(Høyreklikk og velg 'Lagre mål som...')

Tradisjonstro konkurranse

Tina Davidsen

Tina har bakt Opera-huset

Foto: Erik Berg / Den norske Opera & Ballett

Det er tradisjon at Operaen via Nøtteknekker-programmet inviterer sitt yngste publikum til en pepperkakebake-konkurranse, men i år har også de voksne fått en utfordring å jobbe med:

- Dette er godt innenfor hva de fleste voksne skal kunne klare, understreker kantineansatt Tina Davidsen som sammen med kollegaene Tone Greaker og Ine Aasen fikk oppgaven med å omsette plantegningene av Snøhettas monumentalbygg til deilig juleknask.

Hjernene bak pepperkakehuset er Oddvar Nilsen og Stefan Maassen, Operaen egne konstruktører som har designet modellen som nå kan tas i bruk i de tusen pepperkakeglade hjem.

Slik bygger du Operaen - bilde for bilde

Slik setter du sammen pepperkake-operaen!

Slik settes pepperkake-operaen sammen!

Foto: Den norske Opera og Ballett / Snøhetta

Snøhetta er med

Men selvfølgelig måtte man også gå til utgangspunktet når prestisjeprosjektet skulle realiseres - og Snøhetta stilte villig opp for Operaen:

Margit Ruud, Snøhetta

Margit Ruud har tegnet Operaen på nytt

Foto: Erik Berg / Den norske Opera & Ballett

- Det er virkelig en ære å bli spurt om å gjøre dette. På Arkitekthøgskolen har vi lang tradisjon for å oppføre kjente byggverk som pepperkakehus til jul, sier Margit Ruud, Snøhettas byggfaglig ansvarlige for dette prosjektet.

Nå er nok Snøhetta i utgangspunktet vant til mer kompliserte konstruksjoner, men også pepperkakehus byr på utfordringer:

- Mange av de bærende elementene er blitt borte i overgangen fra marmor til pepperkakedeig, men et generelt byggetips er å forlenge hvert element noe, og brette gode limkanter mens deigen er nystekt. Det letter sammenføyningen, avslutter seniorarkitekten.

Operaens oppskrift

Peperkake-opera

Pepperkake-opera i opera-foajéen

Foto: Den norske Opera & Ballett

Deigbaksten er til forveksling lik enhver pepperkakedeig. Men for alle dere som har glemt mormors familieoppskrift serveres her Operaens egen oppskrift på pepperkaker:

3 dl vann
1/2 dl sirup
2 ss kanel
2 ss nellik
2 ss ingefær
2 ss natron
425 g margarin
750 g sukker
1400 g hvetemel

Slik gjør du det:
La vann, sirup, sukker og krydder koke opp. Ta gryten av platen og rør inn natron. Tilsett smøret og rør til det blir kaldt. så arbeider du inn melet, men spar litt til utbakingen. La deigen stå til neste dag. Da blir den lettere å bake ut.
Stek kakene i cirka fem minutter med ovnsvarme på 225 grader.


For øvrig finner du alt du trenger å vite om både pepperkakehus og Nøtteknekkeren på Operaens egne nettsider: www.operaen.no

Alltid Moro lanserte Operaen i trolldeig

Tom Remlov, Tina Davidsen og Margit Ruud

Operasjef Tom Remlov, kantineansatt Tina Davidsen og Snøhettas Margit Ruud

Foto: Erik Berg / Den norske Opera & Ballett

Har du synspunkter på hvilket kjent bygg som kunne egne seg best som pepperkakehus - eller har du noen gode pepperkake-tips du ønsker å dele med andre!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober