Hopp til innhold

by:Larm som knutepunkt?

Bransjetreffet by:Larm kaster seg på i kampen om å bli knutepunktfestival.

Erlend Mogaard-Larsen Mogård Larsen, by:Larm bylarm
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Marte Wulff kommer til by:Larm.
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Les også: Ingen knutepunktavklaring

Les også: Øya vil bli knutepunkt

Les også: by:Larm til utlandet?

Les også: Ikke by:Larm i 2008

Kulturminister Trond Giske har lovet at det i 2007 vil komme to nye knutepunktfestivaler, én for blues og én for rock.

Selvskrevne kandidater

Tidligere har blant annet både Quart, Øya og Norwegian Wood lansert seg selv som kandidater til å få den innbringende statusen. Men nå mener bransjetreffet by:Larm at de er selvskrevne kandidater.

- Quart, Øya, Norwegian Wood er alle tre helt veldrevne festivaler, men de er ikke noe mer enn det. En knutepunktfestival må være noe mer enn bare en vanlig festival, sier sjef for by: Larm, Erlend Mogaard-Larsen til Aftenposten.

Trond Giske
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Vi er svaret

- by:Larm er både en lokal, nasjonal og internasjonal festival på en gang, som i realiteten allerede har fungert som et knutepunkt i ti år. Vi er svaret på det kulturarrangementet som politikerne har etterlyst, slår han fast overfor avisa.

Søknadsfristen for knutepunktstatus går ut 1. mars, og avgjørelsen vil trolig bli offentliggjort før sommeren.

- Vi har allerede hatt et orienteringsmøte med Kulturdepartementet og det var veldig positivt. De oppfordret oss til å sende inn søknad, forteller by: Larmsjefen.

- Dårlig valg

Tidligere har kulturministeren fremhevet Quartfestivalen som en het kandidat til statusen, men dette mener Mogaard-Larsen ville være et dårlig valg.

- Årets Quartprogram, med Stjerten og sikkert en stor internasjonal avdanket artist på toppen av plakaten, sier litt om hvilken retning denne festivalen er i ferd med å gå. Skal man gi Quart knutepunktstatus, kan man spørre seg om en konsert med U2 på Valle Hovin burde få det samme. Og svaret på det bør være nei, sier by: Larm-sjefen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober