NRK Meny
Normal

Burt Bacharach til Norge

- Han er verdens beste låtskriver i denne sjangeren, sier arrangøren om easy listening-kongen.

Burt Bacharach

Burt Bacharach i aksjon ved pianoet under San Remo-festivalen i februar i år. Nå kommer easy listening-kongen til Norge – ifølge arrangøren for første gang.

Foto: ANTONIO CALANNI / AP

Burt Bacharach og Elvis Costello

En lang rekke artister har gjort sangene til Burt Bacharach (t.v.). I 1998 samarbeidet han med Elvis Costello.

Foto: AP
Burt Bacharach og sønnen Oliver

Burt Bacharach og sønnen Oliver ankommer en bransjefest i 2006, etter at Bacharach hadde vunnet Grammy-pris for beste instrumentale pop-album i 2006.

Foto: CHRIS POLK / AP

Mannen bak sanger som «Raindrops Keep Falling On My Head», «Walk on By», «Alfie» og «I’ll Never Fall in Love Again» kommer til Norge – ifølge arrangøren for første gang.

- Verdens beste låtskriver

– Dette har jeg prøvd å få til i åtte år. Burt Bacharach er verdens beste låtskriver i denne sjangeren; sangene har kommet som perler på en snor fra ham, sier Peer Osmundsvaag i Atomic Agency, som henter den amerikanske komponisten og pianisten til Wrightegaarden i Langesund for en konsert 13. juli, som eneste skandinaviske stoppested.

Bacharachs musikk er blitt fremført av et utall populære sangere, inkludert The Carpenters, Aretha Franklin, Cilla Black, Isaac Hayes, The Stranglers, The Drifters, Herb Alpert, Jack Jones, Tom Jones, Dusty Springfield, Luther Vandross og spesielt Dionne Warwick.

Sammen med tekstforfatteren Hal David skrev han sine største og mest velkjente sanger. Låtskriverduoen, som holdt til i New Yorks berømte musikkforlagsbygning Brill Building, gjorde seg bemerket allerede i 1958 med sin første hitlåt «The Story of My Life», fremført av Marty Robbins.

Fornyet seg

De to samarbeidet også i 1968 med Broadway-produsenten David Merick om musikalen «Promises Promises», som i disse dager settes opp på nytt. Det er herfra tittelsangen samt «I’ll Never Fall In Love Again» er hentet – to låter som ble store suksesser da Dionne Warwick spilte dem inn.

I senere tid har den gamle easy listening-kongen vist at han har evnen til å fornye seg, som på 1998-samarbeidet med Elvis Costello som resulterte i albumet «Painted From Memory», som vant en Grammy-pris. Senere fulgte samarbeid med Dr Dre, og i år har han jobbet med den italienske soulsangeren Karima Ammar.

70 låter på Billboards topp 40

– Få andre artister kan skryte av å ha hatt over 70 låter på Billboards topp 40 i løpet av de siste seks tiårene. Å bruke ordet legende om en mann som Burt Bacharach er nesten ikke dekkende en gang. Han har en eksepsjonell evne til å glede mennesker med sin musikk, sier en begeistret Osmundsvaag, som selv er stor fan.

I senere tid har band som The White Stripes og Oasis gjort sine tolkninger av Bacharachs musikk.

– Bacharach ga senest i fjor ut en liveplate, som beviser at mannen fortsatt er i musikalsk storform, sier Osmundsvaag, som beskriver konserten som «et møte med vår felles musikalske arv».

Kulturstrøm

  • Sony kjøper EMI

    Japanske Sony kjøper plateselskapet EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).

  • Obama til Netflix

    Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

    Michelle og Barack Obama