Hvordan lage barnas drømmekake

Å lage den perfekte bursdagskaka til barneselskapet kan være mange småbarnsforeldre sitt mareritt. Programleder Solvår er ikke noe unntak i så måte, selv om hun har laget kaker til bursdager i mange år. Denne uka er hun på kurs hos kakedekoratør Kathrine Brevik i nettbutikken Spiselige kunstverk. Målet er å lære enkle triks for å lage barnas drømmekake.

Bursdagskake gutt
Foto: Solvår Flatås / NRK

Katrine lager de mest utrolige bursdagskaker. Alle ser de ut som spiselige kunstverk, det er også navnet på nettbutikken hun har laget.

Dataingeniør

Egentlig er Kathrine dataingeniør, men da eldstesønnen skulle feire sin første bursdag ønsket hun å lage en spesiell kake til han. Siden har hobbyen utviklet seg , slik at Kathrine nå driver nettbutikk og kursvirksomhet, i tillegg til jobben som dataingeniør i Statoil.

Kakene har også utviklet seg. Nå er det de mest fantastiske kaker hun lager. Det er bare fantasien som setter begrensninger. På hennes egen nettside kan du lese hvordan kaken lages trinn for trinn.

Prinsessekake

Sjokolade og marsipan

Til barnebursdager lager hun oftest sjokoladekaker, disse dekker hun med smørkrem for å glatte ut eventuelle uregelmessigheter. Deretter legger hun på marsipanlokket. Marsipanen skal som hovedregel være en størrelse for stor. Også når nu skjærer bort det som er til overs, passer hun på å ikke skjære bort for mye.

Hun har to, små, flate brett som hun bruker til å glatte ut marsipanen. I tillegg bruker hun hendene til å glatte ut kantene.

- Det er viktig å stryke oppover kanten, ikke nedover, da sprekker marsipanen, sier Kathrine.

Kunstverket

Etter at grunnarbeidet er gjort, kommer selve den kunstneriske utformingen. Katrine bruker former for å stikke ut roser og border. Hun farger marsipanen i de mest utrolige farger. Tårn og spir lager hun ved å rulle marsipan rundt tørkeruller og iskremkjeks. Sølvkuler blir effektiv pynt i blomster og på prinsessekjoler. Alt festes med spiselig lim og resultatet kan ikke annet enn å imponere den mest kresne bursdagsgjest.

- Ambisjonsnivået på ei bursdagskake har steget betraktelig, sier Solvår. Hun håper at barnebursdager hjemme hos henne framover skal bli en helt spesiell opplevelse. Triksene har hun iallefall lært, takket være Kathrine i Spiselige kunstverk i Stavanger

.

Kathrine Brevik og Solvår Flatås

Kulturstrøm

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
 • Forhandlingsfristen går ut midnatt

  Avtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get om distribusjon går ut ved midnatt. Dersom selskapene ikke finner enighet, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler. Det melder NTB. Avtalen bestemmer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.