Hopp til innhold

Burmaradioen må flytte fra Norge

Den burmesiske TV- og radiostasjonen Democratic Voice of Burma flytter fra Norge. Årsaken er mangel på penger.

I studioet til Democratic Voice of Burma i Oslo

I studioet til Democratic Voice of Burma i Oslo. Radiokanalen frykter nå nedleggelse på grunn av kutt i pengedonasjoner.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Aye Chan Naing, redaktør i DVB

Aye Chan Naing, redaktør i Democratic Voice of Burma.

Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

Stasjonen får tre millioner kroner mindre i støtte i år enn i fjor. Tapet utgjør 15 prosent av budsjettet.

Radiostasjonen har siden 1992 sendt radio fra Oslo, men store kutt i donasjonene til eksilmediet fører til at de må flytte radiosendingene ut av landet, og også kutte radiosendingene i lengde.

Fortsatt tv-produksjon

– Det er en forferdelig situasjon. Vi håper ennå at vi kan finne pengene vi trenger, men det virker vanskelig, sier sjefredaktør for radiostasjonen, Aye Chan Naing, til NRK.

Tv-produksjonen vil fortsatt ha base i Oslo, men kuttene fører sannsynligvis til at flere ansatte både i Norge og i Thailand vil miste jobben.

Radiosjef Aye Chan Naing vil ikke si hvilke land som trekker støtten eller til hvilket land stasjonen flytter.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Dramatisk

Inger Lise Husøy

Inger Lise Husøy, leder i Burmakomiteen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Leder i Burmakomiteen, Inger Lise Husøy, frykter dette fører til at Burmaradioen blir satt tilbake i kampen for demokrati.

– Det er dramatisk for hele demokratibevegelsen og kan svekke arbeidet for demokratiske endringer i Burma. Ved kutt i eksilmediet vil folkets stemme i Burma bli svekket, sier Husøy.

Talsmann for organisasjonen Reportere uten grenser, Jesper Bengsson, mener pengegiverne trekker seg fordi de feilaktig tror situasjonen i Burma når det gjelder ytringsfrihet har blitt mye bedre etter valget i november i fjor.

– Det er problematisk at mange bidragsgivere har trukket seg i sin støtte til eksilmedier, fordi radiokanalen er en alternativ kilde til informasjon til regimets propaganda, sier han.

– Også dramatisk for resten av verden

Torstein Nybø

Torstein Nybø, en av produsentene bak dokumentaren «Burma VJ».

Foto: Marit Hverven / NRK

Torstein Nybø er en av produsentene bak den Oscar-nominerte dokumentaren «Burma VJ», som handlet om hvordan journalister arbeidet med å dekke munkeopprøret i 2007.

Han samtykker med Bengtsson og Husøy i at radiokanalen er viktig for både burmesere og resten av verden.

– Befolkningen i Burma har ingen andre kilder til alternativ nyhetsformidling, men dette kan også bli dramatisk for resten av verden, som vil da slite med å få innsikt i hva som faktisk foregår i Burma, sier han.

Hør ham fortelle om Democratic Voice of Burma i Kulturnytt her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Burmas militærjuntasjef Than Shwe.

Militærjuntasjef Than Shwe og resten av Burma fikk i slutten av januar ny nasjonalforsamling. Shwes regime har blitt fulgt tett av eksilradiokanalen i Oslo.

Foto: ADREES LATIF / Reuters


(NRK/NTB)

Kulturstrøm

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.