Aye Chan Naing, redaktør i Democratic Voice of Burma.
Foto: MARTIAL TREZZINI / APStasjonen får tre millioner kroner mindre i støtte i år enn i fjor. Tapet utgjør 15 prosent av budsjettet.
Radiostasjonen har siden 1992 sendt radio fra Oslo, men store kutt i donasjonene til eksilmediet fører til at de må flytte radiosendingene ut av landet, og også kutte radiosendingene i lengde.
Fortsatt tv-produksjon
– Det er en forferdelig situasjon. Vi håper ennå at vi kan finne pengene vi trenger, men det virker vanskelig, sier sjefredaktør for radiostasjonen, Aye Chan Naing, til NRK.
Tv-produksjonen vil fortsatt ha base i Oslo, men kuttene fører sannsynligvis til at flere ansatte både i Norge og i Thailand vil miste jobben.
Radiosjef Aye Chan Naing vil ikke si hvilke land som trekker støtten eller til hvilket land stasjonen flytter.
Hør saken fra Kulturnytt:
– Dramatisk
Inger Lise Husøy, leder i Burmakomiteen.
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIXLeder i Burmakomiteen, Inger Lise Husøy, frykter dette fører til at Burmaradioen blir satt tilbake i kampen for demokrati.
– Det er dramatisk for hele demokratibevegelsen og kan svekke arbeidet for demokratiske endringer i Burma. Ved kutt i eksilmediet vil folkets stemme i Burma bli svekket, sier Husøy.
Talsmann for organisasjonen Reportere uten grenser, Jesper Bengsson, mener pengegiverne trekker seg fordi de feilaktig tror situasjonen i Burma når det gjelder ytringsfrihet har blitt mye bedre etter valget i november i fjor.
– Det er problematisk at mange bidragsgivere har trukket seg i sin støtte til eksilmedier, fordi radiokanalen er en alternativ kilde til informasjon til regimets propaganda, sier han.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– Også dramatisk for resten av verden
Torstein Nybø, en av produsentene bak dokumentaren «Burma VJ».
Foto: Marit Hverven / NRKTorstein Nybø er en av produsentene bak den Oscar-nominerte dokumentaren «Burma VJ», som handlet om hvordan journalister arbeidet med å dekke munkeopprøret i 2007.
- LES OGSÅ:
Han samtykker med Bengtsson og Husøy i at radiokanalen er viktig for både burmesere og resten av verden.
– Befolkningen i Burma har ingen andre kilder til alternativ nyhetsformidling, men dette kan også bli dramatisk for resten av verden, som vil da slite med å få innsikt i hva som faktisk foregår i Burma, sier han.
Hør ham fortelle om Democratic Voice of Burma i Kulturnytt her:
Militærjuntasjef Than Shwe og resten av Burma fikk i slutten av januar ny nasjonalforsamling. Shwes regime har blitt fulgt tett av eksilradiokanalen i Oslo.
Foto: ADREES LATIF / Reuters
(NRK/NTB)