NRK Meny
Normal

Burmaradioen må flytte fra Norge

Den burmesiske TV- og radiostasjonen Democratic Voice of Burma flytter fra Norge. Årsaken er mangel på penger.

I studioet til Democratic Voice of Burma i Oslo

I studioet til Democratic Voice of Burma i Oslo. Radiokanalen frykter nå nedleggelse på grunn av kutt i pengedonasjoner.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Aye Chan Naing, redaktør i DVB

Aye Chan Naing, redaktør i Democratic Voice of Burma.

Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

Stasjonen får tre millioner kroner mindre i støtte i år enn i fjor. Tapet utgjør 15 prosent av budsjettet.

Radiostasjonen har siden 1992 sendt radio fra Oslo, men store kutt i donasjonene til eksilmediet fører til at de må flytte radiosendingene ut av landet, og også kutte radiosendingene i lengde.

Fortsatt tv-produksjon

– Det er en forferdelig situasjon. Vi håper ennå at vi kan finne pengene vi trenger, men det virker vanskelig, sier sjefredaktør for radiostasjonen, Aye Chan Naing, til NRK.

Tv-produksjonen vil fortsatt ha base i Oslo, men kuttene fører sannsynligvis til at flere ansatte både i Norge og i Thailand vil miste jobben.

Radiosjef Aye Chan Naing vil ikke si hvilke land som trekker støtten eller til hvilket land stasjonen flytter.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Dramatisk

Inger Lise Husøy

Inger Lise Husøy, leder i Burmakomiteen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Leder i Burmakomiteen, Inger Lise Husøy, frykter dette fører til at Burmaradioen blir satt tilbake i kampen for demokrati.

– Det er dramatisk for hele demokratibevegelsen og kan svekke arbeidet for demokratiske endringer i Burma. Ved kutt i eksilmediet vil folkets stemme i Burma bli svekket, sier Husøy.

Talsmann for organisasjonen Reportere uten grenser, Jesper Bengsson, mener pengegiverne trekker seg fordi de feilaktig tror situasjonen i Burma når det gjelder ytringsfrihet har blitt mye bedre etter valget i november i fjor.

– Det er problematisk at mange bidragsgivere har trukket seg i sin støtte til eksilmedier, fordi radiokanalen er en alternativ kilde til informasjon til regimets propaganda, sier han.

– Også dramatisk for resten av verden

Torstein Nybø

Torstein Nybø, en av produsentene bak dokumentaren «Burma VJ».

Foto: Marit Hverven / NRK

Torstein Nybø er en av produsentene bak den Oscar-nominerte dokumentaren «Burma VJ», som handlet om hvordan journalister arbeidet med å dekke munkeopprøret i 2007.

Han samtykker med Bengtsson og Husøy i at radiokanalen er viktig for både burmesere og resten av verden.

– Befolkningen i Burma har ingen andre kilder til alternativ nyhetsformidling, men dette kan også bli dramatisk for resten av verden, som vil da slite med å få innsikt i hva som faktisk foregår i Burma, sier han.

Hør ham fortelle om Democratic Voice of Burma i Kulturnytt her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Burmas militærjuntasjef Than Shwe.

Militærjuntasjef Than Shwe og resten av Burma fikk i slutten av januar ny nasjonalforsamling. Shwes regime har blitt fulgt tett av eksilradiokanalen i Oslo.

Foto: ADREES LATIF / Reuters


(NRK/NTB)

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp