Burma overvåker verdenspressen

Flere svenske medier har blitt kontaktet av styresmaktene i Rangoon.

Demonstranter i Bangkok
Foto: STRINGER/THAILAND / REUTERS

Burmesiske myndigheter har et jerngrep om egne medier. Nå forsøker de å gripe inn også overfor internasjonale medier, og i helgen ble en rekke svenske medier oppringt.

- Bemerkelsesverdig

Lasse Herneklint i svenske TV4 synes det er bemerkelsesverdig at burmesiske myndigheter legger ressurser i å overvåke skandinaviske medier.

- Det er skremmende når et diktatur leter opp journalister. De sitter og fingransker nyheter på et helt annet språk, og svensk, dansk og norsk er jo ikke akkurat store språk internasjonal sett. De sporer opp redaksjonene, vet nøyaktig hva journalisten heter, og så ringer de opp og prøver å påvirke innholdet. Det er bemerkelsesverdig.

 

Buddhistmunker demonstrerer for Burma

Buddhistmunker demonstrerer for Burma

Foto: STR/SRI LANKA / REUTERS

Oppringt av myndighetene

- Vi ble oppringt av en person som presenterte seg og sa at han jobbet i et ministerium i Rangoon, sier Herneklint. Han sa at de ikke kunne garantere for sikkerheten til vår reporter, og oppfordret oss til å sende reporteren til en politistasjon. Så skulle de ordne papirer og sikker transport ut av landet.

Full sensur

Militærjuntaen i Burma har full kontroll på landets egne medier, og de forsøker også å stanse utenlandske medier som rapporterer fra Burma.

I forrige uke ble en japansk journalist drept i Rangoon, og soldater har raidet hoteller der det bor journalister. Det svenske Palmesenteret mener at alle utenlandske journalister som oppholder seg i landet er i fare, i følge svenske Expressen.

Og nå overvåker myndighetene også det som skrives om opprøret i utenlandske medier. I likhet med TV4 har også Sveriges Radio, og Expressen fått lignende oppringninger fra burmesiske myndigheter.

Anonyme reportere

Flere medier velger nå å ikke navngi reporterne som er i Burma, blant dem Bergens Tidende. Nyhetsredaktør Stig Grimelien forteller at avisen så det som nødvendig å skjule korrespondentens identitet.

- Forholdene er så usikre at vi av hensyn til reporterens sikkerhet løste det på denne måten. Blant annet på grunn av den japanske journalisten som ble drept, innså vi at denne situasjonene er utover det vi vanligvis opplever.

Til tross for den utrygge situasjonen, ser Herneklint i TV4 noe positivt i situasjonen.

- Det viser hvilken styrke nettmedier har til å spre hva som skjer, selv i stengte land som Burma.

Kulturstrøm

 • Soloartister med bandkarriere

  Begge prøvde seg som soloartister i tillegg til å være frontfigurer av to av tidenes største band, The Rolling Stones og Queen. Radioprogrammet P.I.L.S. tar for seg historien til Mick Jagger og Freddie Mercury.

  I denne utgåva av P.I.L.S. med Finn Tokvam og Bård Ose handlar det om då Mick Jagger og Freddie Mercury, frontfigurane i The Rolling Stones og Queen, begge prøvde seg som popartistar midt på 1980-talet.
 • Sinne over kvinner i krigsspill

  I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP