Hopp til innhold

Burka vs. hårspray

Danseprogrammene har tatt helt av verden over. I dansefilmen Razzle Dazzle er det burka og frigjøring vs. hårspray og rosa tyll som skal vinne konkurransene.

Razzle Dazzle
Foto: Foto/Copyright: arthaus

Filmen handler om en danselærer som vil redde verden gjennom dans. Og hun har en beinhard, glamorøs, men lite politisk korrekt konkurrent.

Et hysterisk sett om overambisiøse mødre og mengder av fremmelige danseglade barn. ”Razzle Dazzle” kaster et meget skjevt, men varmt og vittig blikk på danseskolene i Australias forsteder.

Razzle Dazzle
Foto: Foto/Copyright: arthaus

Epedemi

Dansefeberen raser her hjemme, i Australia har den nådd til epedemi. 4000 dansekoler konkurrerer hele året mot hverandre for den ultimate prestisjeprisen ”The Sanosafe Troupe Spectacular”.

Her handler det ikke om å delta, men å vinne – uansett metoder og koste hva det vil. Det blir det mye satire og moro ut av.

Stilmessig er filmen en mockumentary – en fiktiv (liksom) dokumentar.

Vil reformere verden

Razzle Dazzle
Foto: Foto/Copyright: arthaus

Det er briten Ben Miller som spiller Jonathon, en dyreverner, miljøforkjemper og danseskolelærer.

Hans kall er å reformere verden , lære opp de små i sosial samvittighet, men først og fremst komme til den store finalen.

Jonathon bruker gjerne gassmasker og burkaer som kostymer. Det gjør ikke hans hardeste konkurrent Miss Elizabeth. Hun tror på hårspray, glitter og jerndisiplin.

Rundt disse svirrer det mengder av sære medhjelpere, skrudde mødre og karrieresugne småjenter klare for rampelyset.

Razzle Dazzle
Foto: Foto/Copyright: arthaus

Store ambisjoner

Filmen følger danseskolene på vei til den store finalen gjennom svette, tårer, skuffelser, oppkast , benbrudd og nervesammenbrudd.

Ambisjonene er skyhøye, konkurransen nådeløs. Mødrene blir stadig galere. Vil Jonathons koreografi om afganske kvinners utbytting og frigjøring falle i dommernes smak? Eller går seieren til det mer tradisjonell rosa tyll og glitterdans?

En historie som får deg til å tenke

”Razzle Dazzle” er en sjarmerende historie som gir et tankevekkende blikk inn i en forunderlig og ganske lummer verden. Filmen ironiserer fritt og uhemmet over danseskolemiljøet, men forteller med innsikt og varme.

Satiren er rettet mer mot de voksne enn dansebarna. Regissør Darren Ashton har fått med seg et sterkt ensemble av glimrende skuespillere – og det beste : Jentungene KAN faktisk danse!

Et lite tips; bli sittende i kinostolen til etter rulleteksten. Da kommer en liten overraskelse.

Terningkast 5

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.