Hopp til innhold

Bunny Munros død

Rått, morsomt, originalt og umiskjennelig Nick Cavesk!

Nick Cave & The Bad Seeds på Norwegian Wood 2009

Nick Cave

Foto: Per Ole Hagen, NRK

”Bunny Munros død” er australieren Nick Caves andre roman. Forgjengeren ”And the Ass Saw the Angel” kom allerde for 20 år siden.

Sex-gærning

Nick Cave: "Bunny Munroes død"

Nick Cave: 'Bunny Munroes død'. Oversatt av Sverre Knudsen. Aschehoug 2009

Nick Caves penn har et eget lag med frivoliteter og kjenner en flora av f- og p-ord. Dette gjelder sangtekstene så vel som prosaen. Aller mest i denne nye romanen, om dørselgeren, drankeren og sex-gærningen Bunny.

Uttrykk som ”sober” eller ”dannet” er uvanlig lite dekkende for en figur som Bunny Munro.

Skjult melding?

I den grad Bunny tenker sammenhengende tanker, skjer det oftest via kjønnsorganet – som til tross for et uhorvelig alkoholinntak og endeløs bakrus viser en imponerende beredskap. Bunny er imidlertid sikker på at han elsker kona si, Libby og sønnen Bunny junior. Stor er derfor Bunnys overraskelse og forvirring da han finner kona død – for egen hånd.

Ikke bare det; han har en svært ekkel følelse av at hun forsøker å fortelle ham noe. Kan det ha med ansvar å gjøre? For Bunny junior? – et av de mest fatalistiske barna jeg kan huske å ha møtt i en bok så langt.

Morsomt


I et Nick Cave-univers finnes det gjerne strenge krefter som vil ha et ord med i laget. Vi som har hørt på mannen i en del år har mer eller mindre vent oss til tvetydigheter og sanger som ”God is in the House” (storslagent vakker, bedehusaktig raljering med småbyens kristelige dobbeltmoral).

Nick Caves forhold til Gud har vært beskrevet som et hat-/kjærlighetsforfhold mellom en streng, nærmest innful og hevngjerrig guddom av gammeltestamentlig type og hans motvillige, men lydige tjener.

Inngripen fra oven

Om det i dette tilfellet er Gud selv, Libby´s gjenferd eller en kombinasjon, er ikke godt å si. Men galt går det med Bunny. Guds gave til kvinnene skjønner ingen ting, mens leseren ikke kan annet enn more seg og håpe at i alle fall guttungen skal klare seg. Rått, morsomt, originalt og umisselig Nick Cavesk.

Det kjennes overflødig, nesten ubehagelig å si at ”Bunny Munros død” kan leses som et oppgjør med en ytterst tvilsom manns- og kjønnskultur, selv om det både kan være sant og dempe mange kvinnelige leseres (forståelige) motvilje mot en tekst som denne. Verre er det med Caves påstand om at det er slik vi er. Vi menn.

* Flere saker om litteratur

Kulturstrøm

 • Ny «Euphoria»-sesong spilles inn på nyåret

  Etter måneder med spekulasjoner er det endelig bestemt at det blir en ny sesong av braksuksessen «Euphoria», skriver NTB.

  Ungdomsserien har blitt en av verdens mest populære TV-serier de siste årene. Det er tre år siden forrige sesong ble lansert.

  Nå skriver Hollywood Reporter produksjonen av en ny sesong går i gang i januar 2025.

 • Kevin Costners western-oppfølger er trukket fra kino

  Filmen «Horizon: An American Saga-Chapter 2» skulle på kinolerretet i august, men slik blir det ikke.

  En talsperson for New Line Cinema sier til nyhetsbyrået AP og New York Times at oppfølgerfilmen ikke har premiere den 16. august likevel fordi man ønsker at publikum skal få større mulighet til å oppdage den første delen av «Horizon» i uken som kommer.

  Den første delen av filmen hadde premiere i slutten av juni og landet kun på en tredjeplass på kinolista i USA etter åpningen.

  Det kvalifiserte til betegnelsen flopp.

  Filmserien har hatt en prislapp på svimlende én milliard kroner. Over 400 millioner av disse har regissør og hovedskuespiller i filmen, Kevin Costner bladd opp fra egen lomme.

  Costner har ikke selv uttalt seg om utsettelsen av oppfølgeren.

  Hovedrolleinnehaver Kevin Costner har også skrevet, produsert og regissert «Horizon: An American Saga - Chapter 1».
  Foto: © 2024 Territory Pictures