Bunadsbrud

Det er kruser, søljer, lauv, "brudela" og sølvbelte. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når en ekte telemarksbrud skal stases opp.

Telemarksbrud
Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

- Denne bunaden blir kun brukt til bryllup, forteller Gina Aabø, en av gullsmedene i bedriften Aabø i Kviteseid i Telemark.

- Brudebunaden er rød, mens de som blir brukt ellers er svarte.

Brudekoner

- Fra gammelt av var det vanlig at bruden hadde egne brudekoner som pyntet henne, forteller Gina, mens hun fester enda en sølje til brystet til brudemodell Elin Aabø.

- Bruden skulle ha mer sølv på bunaden og være mer staselig enn de andre kvinnene i bryllupet.

Brud i bunad

Så flott kan du bli dersom du velger å gifte deg i bunad! Bruden har på seg en tradisjonell brudebunad fra Telemark, og alt sølvet er håndlaget sølv fra Gullsmed Aabø.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Sølv i lange baner

Og sølvet, det henges på bruden i stor stil. På brystet får hun fire store søljer, pluss de såklate malene, søljene som allerede er sydd på vesten på bunaden. Mellom disse malene går det malebånd, også disse i sølv.

- Mye sølv på bruden var et statussymbol for slekten hennes. For de som kom fra trangere kår kunne det være en løsning å låne sølv til bryllupet, forteller Gina Aabø, mens hun strammer sølvbeltet godt rundt brudens midje.

Kulturstrøm

  • Pressestøtten økes

    Høyre, Frp, Venstre og KrF legger fem millioner kroner ekstra i potten for produksjonstilskudd til mediene. Samiske aviser får også fem millioner kroner. I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019 fra Høyre, Frp og Venstre sto blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner kroner, skriver Medier24.

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.