NRK Meny
Normal

Buksedressens comeback

Buksedress for menn funka på 70-tallet. Siden den gang har den holdt seg under «mote-sperregrensa». Men nå kommer den tilbake, sier ekspertene.

Jumpsuit

Elvis gjorde jumpsuiten glamorøs på 70-tallet. Nå tar motedesignerne unisex-plagget på alvor igjen, kommer mannen i gata til å gjøre det samme?

Foto: Tom Wood/AP

– Det er ingen tvil om at buksedress for menn er på vei inn i motebildet nå, sier redaktør Celine Aagaard i Envelope, trendekspert og profil i magasiner som Vogue, Elle og Harpers Bazaar.

Moteekspertene NRK har snakket med, er enige om at herre-buksedressen er en trend – men at balansen mellom trendy og harry er hårfin.

Her ser vi på noen av buksedressene som er på vei fra catwalk til gateplan:

1: Adidas

Laster Instagram-innhold

Samarbeidet mellom den japanske designeren Yohji Yamamoto og Adidas, kolleksjonen «Y-3», har blant annet resultert i denne sporty og praktiske buksedressen. Modellen er unisex.

– Kleskulturen er mer kjønnsnøytral enn på lenge. Slik sett ligner den på måten mannlig og kvinnelig klesdrakt nærmet seg hverandre 70-tallet – selv om kleskoden nå ikke er barokk og fargerik, men minimalistisk og sportsorientert. Denne kolleksjonen er godt eksempel på dette, sier motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann.

– Estetikken for menn og kvinner er igjen mer likestilt.

2. Tom Wood

Laster Instagram-innhold

Det norske klesmerket Tom Wood viste fram disse buksedressene under Oslo Runway i august. De har latt seg inspirere av arbeidstøy med mye dongeri.

– Vi ser at buksedresser kommer mer og mer i motebildet til herre, og det er jo et veldig praktisk one-piece-plagg. Avhengig av materialbruk og detaljer kan det være både oppdresset og mer casual, sier gründer og kreativ leder Mona Jensen.

– Nå er det flere ulike overalls og buksedresser enn tidligere, så jeg tror de tøffeste guttene helt klart kan gå i et plagg som dette.

3. Prada

Laster Instagram-innhold

Motehuset har blant annet denne stiliserte varianten i sin nye kolleksjon. Det er ikke første gang de designer buksedress for menn, dette er et plagg Prada gjerne vil at menn skal bruke.

Portrett

EKSPERT: – Kleskulturen er mer kjønnsnøytral enn på lenge, sier motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann.

Foto: Tale Hendnes

– Denne kan nok slå an i en marginal del av demografien, hvor folk både er opptatt av sportsklær, den kjønnsnøytrale estetikken, og å presse på grensene for hva en normert kleskode kan være, sier Brochmann.

Motekulturhistorikeren tror at dersom overaller i denne looken skal dukke opp i by som Oslo, så skjer det i kunst- og motemiljøet.

4. Mr. Turk

Laster Instagram-innhold

– Til tross for at vi lever i «likestillingens tid», hvor norske menn har bæresjal på magen og boller i ovnen, er den «mainstreame» kleskoden påfallende klassisk maskulin og nøktern: skjorte, caps og olabukse. Derfor vil en buksedress anno 2017 være lettest å bære om den har tydelige maskuline referanser, som arbeid, sport og krig, mener Brochmann.

– Denne bilmekaniker-aktige modellen er litt for tight og litt for klassisk.

– Buksedressen krever stor symbolsk pondus og en flat mage.

5. Klassikeren – Felleskjøpet

Laster Instagram-innhold

I det store utvalget av design-buksedresser for menn som er i nettbutikker og eksklusive konseptbutikker nå, finnes det flere modeller som er til forveksling lik den populære og anvendelige kjeledressen.

– Vi må huske på at det er tre ting en mann stadig vekk ikke vil: Å føle seg ufrivillig feminin, å føle seg avmaskulinisert og å være «for pyntet», sier Brochmann.

– Fortsatt er det få norske menn som har en outrert stil, og behov for å gå motstrøms.

HUMOR: Hvis du lurer på hvordan det er å gå rundt i New York med denne varianten en hvilken som helst dag: Det gikk ikke upåaktet hen.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).