Hopp til innhold

Budbringeren fra havet

Det er gratis, men ikke forvent at brevet kommer fram. Flaskeposten er en uberegnelig budbringer av dramatikk og romantikk.

Flaskepost
Foto: Colour Box

Av og til skylles de i land, med historier om skip i havsnød, eller bare en liten gutt som er på jakt etter en brevvenn. I forrige uke skrev flere aviser om en flaskepost som var blitt kastet ut fra en amerikabåt, og som nå 35 år senere var blitt funnet på en karibisk øy.

Denne gangen var det bare en brevvenn som var det bare en brevvenn som var ønsket, men går vi tilbake i flaskepostens historie har budbringerne fra havet langt mer dramatiske historier å by på.

Hør flaskepostens dramatiske historie

Nødmeldinger til havs

I hovedsak har flaskeposten blitt brukt til tre ting. For det første har flaskeposten blitt brukt i forbindelse med havsnød og forlis. Sjømenn har skrevet et siste rop om hjelp, puttet brevet i en flaske og kastet det på havet.

Men siden flaskeposten er ytterst uberegnelig har som regel bønnen om hjelp blitt funnet for sent.

For det andre er flaskeposten blitt brukt for å finne ut mer om havstrømmer og tidevann.

Til sist, og kanskje mest normalt i dag, er flaskeposter sendt ut for moroskyld.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober