NRK Meny
Normal

Budbringeren fra havet

Det er gratis, men ikke forvent at brevet kommer fram. Flaskeposten er en uberegnelig budbringer av dramatikk og romantikk.

Flaskepost
Foto: Colour Box

Av og til skylles de i land, med historier om skip i havsnød, eller bare en liten gutt som er på jakt etter en brevvenn. I forrige uke skrev flere aviser om en flaskepost som var blitt kastet ut fra en amerikabåt, og som nå 35 år senere var blitt funnet på en karibisk øy.

Denne gangen var det bare en brevvenn som var det bare en brevvenn som var ønsket, men går vi tilbake i flaskepostens historie har budbringerne fra havet langt mer dramatiske historier å by på.

Hør flaskepostens dramatiske historie

Nødmeldinger til havs

I hovedsak har flaskeposten blitt brukt til tre ting. For det første har flaskeposten blitt brukt i forbindelse med havsnød og forlis. Sjømenn har skrevet et siste rop om hjelp, puttet brevet i en flaske og kastet det på havet.

Men siden flaskeposten er ytterst uberegnelig har som regel bønnen om hjelp blitt funnet for sent.

For det andre er flaskeposten blitt brukt for å finne ut mer om havstrømmer og tidevann.

Til sist, og kanskje mest normalt i dag, er flaskeposter sendt ut for moroskyld.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.