NRK Meny
Normal

Kongen av spaghettiwestern er død

Den italienske skuespilleren Bud Spencer, kjent fra mange store spaghettiwesternfilmer, døde mandag, 86 år gammel. Han var også svømmer på OL-nivå i ungdommen.

BUD SPENCER

DØDE MANDAG: Den italienske filmstjernen og regissøren Bud Spencer som døde mandag, var i yngre dager kjent som en idrettsmann.

Foto: JOCKEL FINCK / Ap

– Han led ikke. Han hadde oss alle med seg, og hans siste ord var «takk», opplyser Spencers sønn, Giuseppe Pedersoli, til det italienske nyhetsbyrået Ansa.

Familien meldte om dødsfallet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Spencer ble født i Napoli i 1929 og døpt Carlo Pedersoli. Først i 1967 tok han navnet Bud Spencer, angivelig etter hans favorittøl Budweiser og yndlingsskuespilleren Spencer Tracy.

Carlo Pedersoli alias Bud Spencer

GOD SVØMMER: Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer, var en habil svømmer i sine yngre dager og deltok to OL.

Foto: Ukjent fotograf - Italiensk Wikipedia

Svømmekarriere

Foruten å være westernfilmstjerne, var han en svært habil svømmer i sine yngre dager. Spencer, da Pedersoli, var den første italieneren som svømte 100 meter fri på under ett minutt. Han representerte hjemlandet i OL både i Helsingfors (1952) og Melbourne (1956).

Bud Spencer og Brigitte Nielsen på operaball i Frankfurt i 1998.

MED BRIGITTE PÅ BALL: Her er Bud Spencer fotografert med den danske filmstjernen Brigitte Nielsen i Frankfurt i 1998.

Foto: BERND KAMMMERER / AP

Bud Spencer var utdannet jurist. Han prøvde seg også som politiker en gang, men ble ikke valgt.

Blant hans mest kjente filmer er «They Call Me Trinity», «Trinity Is Still My Name», «Ace High» og «All the Way, Boys». Han spilte de fleste av filmene sammen med Terence Hill, som han møtte i 1959.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK