NRK Meny
Normal

Kongen av spaghettiwestern er død

Den italienske skuespilleren Bud Spencer, kjent fra mange store spaghettiwesternfilmer, døde mandag, 86 år gammel. Han var også svømmer på OL-nivå i ungdommen.

BUD SPENCER

DØDE MANDAG: Den italienske filmstjernen og regissøren Bud Spencer som døde mandag, var i yngre dager kjent som en idrettsmann.

Foto: JOCKEL FINCK / Ap

– Han led ikke. Han hadde oss alle med seg, og hans siste ord var «takk», opplyser Spencers sønn, Giuseppe Pedersoli, til det italienske nyhetsbyrået Ansa.

Familien meldte om dødsfallet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Spencer ble født i Napoli i 1929 og døpt Carlo Pedersoli. Først i 1967 tok han navnet Bud Spencer, angivelig etter hans favorittøl Budweiser og yndlingsskuespilleren Spencer Tracy.

Carlo Pedersoli alias Bud Spencer

GOD SVØMMER: Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer, var en habil svømmer i sine yngre dager og deltok to OL.

Foto: Ukjent fotograf - Italiensk Wikipedia

Svømmekarriere

Foruten å være westernfilmstjerne, var han en svært habil svømmer i sine yngre dager. Spencer, da Pedersoli, var den første italieneren som svømte 100 meter fri på under ett minutt. Han representerte hjemlandet i OL både i Helsingfors (1952) og Melbourne (1956).

Bud Spencer og Brigitte Nielsen på operaball i Frankfurt i 1998.

MED BRIGITTE PÅ BALL: Her er Bud Spencer fotografert med den danske filmstjernen Brigitte Nielsen i Frankfurt i 1998.

Foto: BERND KAMMMERER / AP

Bud Spencer var utdannet jurist. Han prøvde seg også som politiker en gang, men ble ikke valgt.

Blant hans mest kjente filmer er «They Call Me Trinity», «Trinity Is Still My Name», «Ace High» og «All the Way, Boys». Han spilte de fleste av filmene sammen med Terence Hill, som han møtte i 1959.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Detektivbyrået runder en million

    Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

    Jørn Lier Horst
    Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Personleg musikkvideo frå Aguilera

    Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.