Kongen av spaghettiwestern er død

Den italienske skuespilleren Bud Spencer, kjent fra mange store spaghettiwesternfilmer, døde mandag, 86 år gammel. Han var også svømmer på OL-nivå i ungdommen.

BUD SPENCER

DØDE MANDAG: Den italienske filmstjernen og regissøren Bud Spencer som døde mandag, var i yngre dager kjent som en idrettsmann.

Foto: JOCKEL FINCK / Ap

– Han led ikke. Han hadde oss alle med seg, og hans siste ord var «takk», opplyser Spencers sønn, Giuseppe Pedersoli, til det italienske nyhetsbyrået Ansa.

Familien meldte om dødsfallet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Spencer ble født i Napoli i 1929 og døpt Carlo Pedersoli. Først i 1967 tok han navnet Bud Spencer, angivelig etter hans favorittøl Budweiser og yndlingsskuespilleren Spencer Tracy.

Carlo Pedersoli alias Bud Spencer

GOD SVØMMER: Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer, var en habil svømmer i sine yngre dager og deltok to OL.

Foto: Ukjent fotograf - Italiensk Wikipedia

Svømmekarriere

Foruten å være westernfilmstjerne, var han en svært habil svømmer i sine yngre dager. Spencer, da Pedersoli, var den første italieneren som svømte 100 meter fri på under ett minutt. Han representerte hjemlandet i OL både i Helsingfors (1952) og Melbourne (1956).

Bud Spencer og Brigitte Nielsen på operaball i Frankfurt i 1998.

MED BRIGITTE PÅ BALL: Her er Bud Spencer fotografert med den danske filmstjernen Brigitte Nielsen i Frankfurt i 1998.

Foto: BERND KAMMMERER / AP

Bud Spencer var utdannet jurist. Han prøvde seg også som politiker en gang, men ble ikke valgt.

Blant hans mest kjente filmer er «They Call Me Trinity», «Trinity Is Still My Name», «Ace High» og «All the Way, Boys». Han spilte de fleste av filmene sammen med Terence Hill, som han møtte i 1959.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.

 • AI-kanal for death metal 24/7

  Dadabots er navnet på YouTube–kanalen som sender teknisk death metal live døgnet rundt og planlegger å gjøre det til evig tid. Musikkteknologene CJ Carr og Zack Zurowski vil vise at maskinlæring kan skape musikk på nye måter ved å imitere band, forklarer de i Motherboard (som er magasinet Vice sin plattform for teknologi og forskning).

 • Nazipropaganda på Stiklestad

  – Det henger nok sammen med at det var dagens for Adolf Hitlers fødsel i går, sier Stein Iver Skjørholm til NRK. Han oppdaget de nynazistiske plakatene ved Olavsstøtta 20. april. Høyreekstrem propaganda er også spredd andre steder i Europa, på plakater og i kjedebrev på WhatsApp, skriver BuzzFeed.

  Nazipropaganda på Stiklestad
  Foto: Stein Iver Skjørholm / Facebook