Bryter sammen i møte med slektningenes skjebne

Store deler av Mona Levins slekt ble sendt rett i gasskamrene i Auschwitz. I «Hvem tror du at du er?» får hun et rystende møte med grusomhetene under 2. verdenskrig.

Mona Levin i «Hvem tror du at du er?»

VIDEO: Se deler av reaksjonen Mona Levin får i møte med skjebnen til sine forfedre, som ble drept av nazistene.

I NRKs svært populære slektsserie på NRK1 er det den tragiske skjebnen til mange av Mona Levins forfedre som undersøkes nærmere.

Levin, som er jøde, hadde små forventninger til at programskaperne skulle finne noen ukjente slektninger – av den enkle grunn at det var så få igjen av dem etter nazistenes herjinger under 2. verdenskrig. Levin var derfor usikker på om hun ønsket å være med i serien.

– Gruet du deg til dette?

– Noe fryktelig. Jeg vet at historien er grusom, og jeg gruet meg til å bli konfrontert med den i større detalj, sier Levin.

Levin sier likevel at det var en stor opplevelse å få undersøkt mer rundt sine forfedre, og at hun lærte masse nytt. Blant annet blir hun med til Litauen for å se hvor den jødiske slekten på farssiden utvandret fra.

Bryter sammen

I programmet bryter Levin fullstendig sammen når hun blir forelagt nazistenes rapport som beskriver hvordan flere hundre norske jøder ble transportert ut av Oslo i 1942. Mange av disse var Levins slektninger. Selv klarte Levin og hennes foreldre på dramatisk vis å rømme til Sverige.

– Jeg hadde bestemt meg på forhånd at jeg skulle komme ut av programmet med verdighet, men jeg fikk en lammende følelse da jeg leste dokumentet. Det var så iskaldt! Det sto en kulde ut av dokumentet som beskrev deportasjonen. Og det gjaldt to av mine oldemødre, min mors 19 år gamle bror og mange andre.

Norsk underholdningsserie. Kjente personer søker etter sine røtter. Store deler av Mona Levins slekt forsvant under krigen og nå vil hun prøve å finne ut av hvem de var. Det blir en reise som vekker svært sterke følelser. Følelser Mona ikke før har kjent på. Sesong 3 (4:8)

VIDEO: Se hele episoden her.

I programmet sier hun at dette var et utbrudd hun kanskje har brygget opp til hele livet sitt, og at hun aldri har opplevd noe lignende.

– Kunnskapene om hva som skjedde har vært der hele tiden, men man kan ikke ta fram de tankene hele tiden. Jeg spurte min mor hvordan de greide å se fremover etter krigen. Hun sa at de bare måtte det, ellers så var man død selv.

– Aldri under radaren

Som jøde er Levin en profilert representant for en utsatt minoritet, og hun forteller at det hele tiden har ligget en visshet i ryggmargen hennes om at man som jøde aldri er under radaren.

– Men i stedet for at slike realistiske tanker skal ta knekken på en, må man heller nekte å være redd og heller bygge opp trygghet i sitt eget liv. Vær ikke redd, vær heller sint, og bidra til at det aldri skjer noe lignende igjen i fremtida, sier hun.

Kulturstrøm

  • – Bringer lite nytt til torgs

    – Kjønnsorgan på skjerm og nakne kropper på scenen er gammelt nytt. Ut over dette virker det ikke som om de som står bak musikalen «Gullstrupen» faktisk hadde en tanke om å være nyskapende, skriver NRKs teaterkrtiker etter å ha sett premieren på det som er blitt kalt «verdens første pornomusikal» i Oslo lørdag.

  • Filmstjernen arrestert mange ganger

    Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.