Hopp til innhold

Brystkreftopererte på catwalken i New York

Moteuken i New York er i gang. Og på catwalken går 16 helt spesielle kvinner for å synliggjøre kvinner som er opererte etter brystkreft.

FASHION-NEWYORK/BREAST CANCER

SLIK: Se slik ser vi ut. Vi er ikke redde for å vise oss frem, er budskapet til modellene.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

– Vi overlevde for å bli hørt.

Det er budskapet til de 16 kvinnene som går på catwalken for prosjektet AnaOno og # Cancerland under moteuken i New York.

– Øyeblikket er så mye større enn meg selv, skriver Dana Donofree, designeren bak AnaOno som er undertøy designet spesielt for kvinner som har hatt brystkreft og måttet fjerne bryst.

FASHION-NEWYORK/BREAST CANCER

SYNLIG: De vil vise hvordan brystkreft-opererte har det.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

– Jeg er stolt av å kunne bidra til dette, fortsetter hun. – Dette gjør vi for å rette et søkelys på brystkreft og kvinner som får det. Både mens kreften er der og etterpå når de skal leve videre, skriver hun i sin blogg.

Kjendiser støtter prosjektet

Kvinnen bak prosjektet #Cancerland er Champagne Joy. Hun mener at dette er et viktig prosjekt for kvinner som overlever kreft, og for omverdenen.

– Det handler om å sette det på dagsorden.

Champagne Joy ble diagnostisert med brystkreft for seks år siden. Hun gikk gjennom alle fasene; behandling, operasjon, skallethet og stråling. Nå bruker hun all sin tid på å rette fokuset mot hvor lite penger som brukes på forskning, og hjelp til kvinner med brystkreft i USA.

– Bare to prosent av forskningspengene går til det, hevder hun.

FASHION-NEWYORK/BREAST CANCER

MODELLER: 16 modeller på catwalken i New York som viser undertøy for brystkreftopererte.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Som grunnlegger av #Cancerland hjelper hun andre pasienter. Det startet som et nettsamfunn for kvinner med brystkreft slik at de kunne hjelpe hverandre. Nå er det blitt både en dokumentarserie, artikler, videoer og en innsamlingsorganisasjon.

I Norge er rosa sløyfe-aksjonen en måte kvinner retter søkelyset mot brystkreft hvert år.

Les også: Brystkreftrammet arrangerte rosa markering

– Og når kvinnene viser dette spesielle undertøyet for første gang på catwalken i New York, er det historisk, mener begge kvinnene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.