Det finnes utallige oppskrifter på juleøl, forklarer Joakim Ruud i Hjemmebryggerforeningen. Han hjelper Frokost-TVs seere å brygge juleøl i tida frem mot jul. Fredag 22. november starter Joakim prosessen i TV-kjøkkenet på Youngstorget.
Bryggedag
-Vi starter med å koke opp vann, da trenger du en kjempestor gryte, forklarer hjemmebryggeren.
– Det er det første leddet i ølbrygginga som tar mest tid. Denne dagen kalles fra gammelt av bryggedagen.
Ferdigblanding
Du får kjøpt ”gjør-det-selv” pakker for ølbrygging. Disse settene er tilgjengelig i spesialforretninger og innholder en miks av maltekstrakt og humle, samt en passende mengde gjær. Dette blandes med vann og sukker.
Nybegynnerøl
- Vi som har dette som hobby blander ølet selv, smiler Joakim. Ferdigblandingene blir ikke det samme og passer best for nybegynnere. Vi som har dette som hobby tilsetter ikke sukker, vi holder oss til maltekstrakt.
Maltekstrakt og humle
Frokost-TVs juleøl skal ikke lages fra ferdigpakke. Joakim gjør alt fra grunnen av og lager sin egen miks av maltekstrakt og humle.
Styrke
Mengden maltekstrakt avgjør hvor sterkt ølet blir. Bruker du ferdigpakke er det sukkermengden som avgjør alkoholprosenten.
Gjæring
Etter at vann, maltekstrakt og humle er kokt opp og blandet sammen må det avkjøles. Når brygget er lunkent helles det over på en plastdunk og blandes med gjær. Deretter må ølet gjære i ca to uker.
Følg prosessen
Frokost-TV følger bryggeprosessen frem til julebrygget er klar til prøvesmaking.