Hopp til innhold

Brygg ditt eget juleøl

Skal du få juleølet ferdig til jul må du starte nå!

Juleøl

Hjemmebrygging av juleøl er en gammel tradisjon.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Det finnes utallige oppskrifter på juleøl, forklarer Joakim Ruud i Hjemmebryggerforeningen. Han hjelper Frokost-TVs seere å brygge juleøl i tida frem mot jul. Fredag 22. november starter Joakim prosessen i TV-kjøkkenet på Youngstorget.

Joakim Ruud hjelper Frokost-TV med juleølbrygging
Foto: NRK

Bryggedag

-Vi starter med å koke opp vann, da trenger du en kjempestor gryte, forklarer hjemmebryggeren.

– Det er det første leddet i ølbrygginga som tar mest tid. Denne dagen kalles fra gammelt av bryggedagen.

Ferdigblanding

Du får kjøpt ”gjør-det-selv” pakker for ølbrygging. Disse settene er tilgjengelig i spesialforretninger og innholder en miks av maltekstrakt og humle, samt en passende mengde gjær. Dette blandes med vann og sukker.

Ferdigpakke til laging av juleøl
Foto: NRK

Nybegynnerøl

- Vi som har dette som hobby blander ølet selv, smiler Joakim. Ferdigblandingene blir ikke det samme og passer best for nybegynnere. Vi som har dette som hobby tilsetter ikke sukker, vi holder oss til maltekstrakt.

Maltekstrakt og humle

Frokost-TVs juleøl skal ikke lages fra ferdigpakke. Joakim gjør alt fra grunnen av og lager sin egen miks av maltekstrakt og humle.

Stor kjele
Foto: NRK

Styrke

Mengden maltekstrakt avgjør hvor sterkt ølet blir. Bruker du ferdigpakke er det sukkermengden som avgjør alkoholprosenten.

Gjæring

Etter at vann, maltekstrakt og humle er kokt opp og blandet sammen må det avkjøles. Når brygget er lunkent helles det over på en plastdunk og blandes med gjær. Deretter må ølet gjære i ca to uker. 

Gjæring
Foto: NRK

Følg prosessen 

Frokost-TV følger bryggeprosessen frem til julebrygget er klar til prøvesmaking.

Joakim Ruuds oppskrift på juleøl

Kulturstrøm

 • ChatGPT blir betalingstjeneste

  Den populære roboten ChatGPT skal bli betalingstjeneste, opplyser OpenAI, selskapet som står bak.

  Tekstroboten har på kort tid blitt svært populær. Både selskap og privatpersoner har brukt den til ting som å skrive noveller, sammenfatte rapporter og til å skrive filmmanus. Roboten forstår en lang rekke språk, blant dem norsk.

  Men med den økte populariteten har det blitt vanskeligere å få brukt roboten, og OpenAI lanserer nå plusstjeneste for folk som vil ha rask tilgang også når mange bruker den samtidig. (NTB)

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw