Hopp til innhold

Brygg ditt eget juleøl

Skal du få juleølet ferdig til jul må du starte nå!

Juleøl

Hjemmebrygging av juleøl er en gammel tradisjon.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Det finnes utallige oppskrifter på juleøl, forklarer Joakim Ruud i Hjemmebryggerforeningen. Han hjelper Frokost-TVs seere å brygge juleøl i tida frem mot jul. Fredag 22. november starter Joakim prosessen i TV-kjøkkenet på Youngstorget.

Joakim Ruud hjelper Frokost-TV med juleølbrygging
Foto: NRK

Bryggedag

-Vi starter med å koke opp vann, da trenger du en kjempestor gryte, forklarer hjemmebryggeren.

– Det er det første leddet i ølbrygginga som tar mest tid. Denne dagen kalles fra gammelt av bryggedagen.

Ferdigblanding

Du får kjøpt ”gjør-det-selv” pakker for ølbrygging. Disse settene er tilgjengelig i spesialforretninger og innholder en miks av maltekstrakt og humle, samt en passende mengde gjær. Dette blandes med vann og sukker.

Ferdigpakke til laging av juleøl
Foto: NRK

Nybegynnerøl

- Vi som har dette som hobby blander ølet selv, smiler Joakim. Ferdigblandingene blir ikke det samme og passer best for nybegynnere. Vi som har dette som hobby tilsetter ikke sukker, vi holder oss til maltekstrakt.

Maltekstrakt og humle

Frokost-TVs juleøl skal ikke lages fra ferdigpakke. Joakim gjør alt fra grunnen av og lager sin egen miks av maltekstrakt og humle.

Stor kjele
Foto: NRK

Styrke

Mengden maltekstrakt avgjør hvor sterkt ølet blir. Bruker du ferdigpakke er det sukkermengden som avgjør alkoholprosenten.

Gjæring

Etter at vann, maltekstrakt og humle er kokt opp og blandet sammen må det avkjøles. Når brygget er lunkent helles det over på en plastdunk og blandes med gjær. Deretter må ølet gjære i ca to uker. 

Gjæring
Foto: NRK

Følg prosessen 

Frokost-TV følger bryggeprosessen frem til julebrygget er klar til prøvesmaking.

Joakim Ruuds oppskrift på juleøl

Kulturstrøm

  • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

    Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

    – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

    Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

  • Vin- og spritflasker kan få advarsler

    Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

    Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

    En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

    Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

    (NTB)