Hopp til innhold

Brutal barnebokforfatter

- Barn og unge har ikke vondt av å lese om livets harde realiteter, sier den australske prisvinnerforfatteren Sonya Hartnett.

Sonya Hartnett
Foto: Anne Cathrine Straume

Les også: Kapret ungdomskole-leserne

- Hvorfor skrive bøker hvis du ikke vil vekke leserne dine? Litteraturen skal bite fra seg, ellers er den død, sier Sonya Hartnett, som denne uken har trukket et entusiastisk publikum under litteraturfestivalen på Lillehammer.

Selv innrømmer hun at hennes litterære tenner nok var enda skarpere i ungdommen. Hartnett debuterte som romanforfatter allerede som 15-åring. I dag er hun 41 og har rundt 20 bøker bak seg, de fleste for barn og unge.

Må tåle sannheten

- Jeg skjønner ikke hvorfor man skulle skrive mer skånsomt for unge lesere enn for eldre. Barn tåler å høre sannheten og de tåler å lese bøker uten happy ending. Når jeg skriver vil jeg nå frem til leserne mine. Hva er vitsen med en bok som er glemt så snart den er lest ferdig? Mine bøker skal bore i hva det vil si å leve som menneske på denne jorden, sier Sonya Hartnett.

Og hun nøler ikke med å servere tabubelagte temaer på løpende bånd. I "Hundene sover", som kom på norsk allerede i 1996, skriver hun både om en far som slår, om inscest og drap. Fortellingen er suggererende dyster fra første side, den har en nerve som gjør at leseren er nødt til å følge med videre. Og historien utvikler seg slett ikke slik man kanskje kunne forvente i en ungdomsroman.

Astrid Lindgren-prisen

I fjor ble Sonya Hartnett tildelt verdens mest prestisjefulle pris for barne- og ungdomslitteratur, ALMA-prisen. Det er en minnepris som deles ut av Astrid Lindgrens fond og er på hele 5 millioner svenske kroner.

Les også: Fikk Alma-prisen

Sonya Hartnett

Hun er blitt vant til å signere bøker, den australske forfatteren Sonya Hartnett.

Foto: Anne Cathrine Straume

- Pengene kommer godt med. Jeg får gode kritikker for bøkene mine, men de er for ukonvensjonelle til at de vil gjøre meg rik som forfatter, sier Sonya Hartnett. Og hun er ekstra glad for å få en pris i Astrid Lindgrens navn:

- Hun hadde omtanke for sine medmennesker, samtidig som hun holdt fast på viljen til å leve sitt liv som hun selv ville. Det kan jeg lese ut av bøkene hennes, som må ha vært forut for sin tid da de kom. Da jeg mottok prisen i Sverige i fjor, sa Lindgrens datter at Astrid Lindgren og jeg ville trivdes i hverandres selskap. Det tror jeg nok; hun levde et ukonvensjonelt liv, jeg skriver ukonvensjonelle bøker.

Sonya Hartnetts siste roman, "Sommerfugl" kommer på norsk denne uken, oversatt av Johann Grip.

Kulturstrøm

 • Målet for Freya-innsamligen er nådd

  Innsamlingen til en statue av hvalrossen Freya har passert 200.000 kroner.

  – Statuen skal minne oss på hvor egoistiske vi mennesker er, sier mannen bak spleisen Erik Holm til NRK.

  Søndag morgen ble det kjent at hvalrossen var avlivet. Nyheten skapte reaksjoner verden rundt.

  Pengeinnsamling ble startet på nettet, og har nådd målet på tre dager.

  Bærum kommune har ikke vurdert hvordan de vil forholde seg til et eventuelt ønske om en hvalrosstatue.

 • Vil filme BBC-serie med kjente komikere i Lofoten

  I oktober planlegges det innspilling av scener til en TV-serie for BBC i Lofoten. Det kommer fram i en søknad sendt til Flakstad kommune.

  Det er selskapet Owl power TV som vil filme scener for BBC-serien «Mortimer and Whitehouse: Gone Fishing». De britiske komikerne Bob Mortimer og Paul Whitehouse er med i serien. Det er lagd fire sesonger av serien så langt. Det skriver Lofotposten.

  – Planen er å filme noen sekvenser i Nappstraumen og Nesland, skriver Marianne Wie på vegne av selskapet

  Nappstraumen. Er det begynnelsen på haust-storman?
  Foto: TORIL IRENE WAHL