Hopp til innhold

Brut tilbake med mer boogaloo

Det klassiske rockeoppsettet er et tidløst rom. Retrostempelet settes ofte på for kjapt og unyansert.

Brut Boogaloo, med frontmann Henning Solvang i midten.
Foto: K&U / K&U

Brut Boogaloo: Dirty Living

Brut Boogaloos nye album heter «Dirty Living».

Foto: Albumcover
Brut Boogaloo live på Øyafestivalen i 2008.

Henning Solvang og Brut Boogaloo på Øyafestivalen.

Foto: Brut Boogaloo
Brut Boogaloo: When the Dog Takes Over

Brut Boogaloos første album, «When the Dog Takes Over » fra 2006.

Foto: Albumcover

Henning Solvang, frontmann og drivkraft i Brut Boogaloo, er klar i talen. Rockebandet fra Oslo, som fikk knallkritikker for debutplaten «When the Dog Takes Over» for to år siden, er tilbake igjen – og har ikke mindre av samme uttrykket.

«Klassisk, velspilt og usminka»

De brøyter ikke ny mark, men gir til gjengjeld til beste det anmeldere har kalt «svært fengende, pågående retro-rock av klassisk syttitallsvalør» (VG) så vel som «klassisk, velspilt og usminka rock'n'roll, totalt ribba for fakter, staffasje og alt annet enn dritbra låter» (Nordlys).

– Vi har ikke noe mål om å låte som gamle band. Men vi velger bort nymotens møbelbasser og datakjøret fordi vi har en forkjærlighet for det ekte. Rocken startet på 50-60-tallet, og perioden er grunnstoffet i dets periodiske system. Da velger Brut Boogaloo å operere så nær grunnstoffet som mulig, sier Solvang, og gitarist Peter Olofsson legger til:

– Og så liker vi rett og slett den akustiske lyden av et godt trommesett for eksempel.

Eget bomberom

«Dirty Living» heter bandets andre album ut. Det slippes i dag, og tradisjonen tro for bandet så har det tatt tid. Deres første plate, en selvtitulert EP, kom i 2001. Debutalbumet ble spilt inn i 2004 og gitt ut først to år senere, fulgt av et femtitall livejobber – blant annet på Øya og Bukta.

Denne gangen gikk plateutgivelsen litt raskere. Brut Boogaloo måtte bare bygge eget studio først.

– Vi stod med lua i hånden forrige gang, det var en dugnadsplate, sier Solvang som tidligere har avslørt at de lovet bort whiskyflasker til folk som hjalp til. Nå samlet de i hop utstyr, og bygde Incognito Studio på Oslos vestkant.

– Det er et bomberom i en kjeller da, understreker Solvang, som også har vært med i band som Thulsa Doom. Andre bandmedlemmer spiller med Madrugada og Skambankt, hvilket er nok en årsak til at Brut Boogaloos andreskive har latt vente på seg.

– Selv om Brut er deres hjertebarn, har de måttet velge, sier Solvang, som i likhet med de andre må ha annen jobb og forståelsesfull arbeidsgiver.

– Men dette er ikke en hobby, vi tar dette på alvor, sier Peter Olofsson.

Tre på gang

Den ferske platen er mer variert enn bandets tidligere utgivelser, ifølge Solvang rett og slett fordi de har hatt bedre tid til å prøve seg frem – nå som Brut har eget studio. Allerede er de i gang med å planlegge plate nummer tre.

–Én i året er bra, da blir man ikke «glemt». Det er utrolig mye støy i musikklandskapet i dag, alle kan gi ut plate og alt kan utkomme, siden det ikke finnes noen kvalitetskontroll. I dag mangler mellomsjiktet mellom de store bandene og alle de andre, sier Peter Olofsson.

– En plate i året? Det må være en bra en, ja, påpeker Henning Solvang, og fortsetter: – Som rockeband føler vi oss litt som de siste mohikanere. Samtidig vet vi at det finnes en stor gjeng med folk der ute som liker denne typen rock. Hvordan nå ut til dem, blir spørsmålet.

– Vår protest

Brut Boogaloos to utsendte håper at bandet denne gangen vil breake blant folk flest, og ikke «bare» blant anmeldere og de mer innvidde. «Dirty Living» slippes for øvrig også i Sverige denne måneden.

Men Solvang er klar over at «Dirty Living» ikke nødvendigvis er den letteste platen å nå ut med:

– I dag er tidsånden at alt skal skje så raskt, du må fenge med en gang; ting må sitte tvert. Men platene jeg har hørt på i 10-15 år, de tok det meg tid å like; jeg måtte høre på dem over tid. Kanskje vi har mistet tiden til å la ting vokse?, sier han og ler litt:

– Kall det Brut Boogaloos protest: Vi velger å gjøre det på den klassiske måten, og gjør ting som kan vokse. Det er vår tanke.

Brut Boogaloo gjør sin tredje konsert i 2008 den 20. november på Parkteatret i Oslo, og lover turné etter nyttår og festivaler når det lir mot varmere tider igjen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.