Hopp til innhold

Mangelfull Nasjonalgalleri-rapport

Rapporten Statsbygg legger til grunn for nedleggelsen av Nasjonalgalleriet har flere mangler.

Nasjonalgalleriet
Foto: Karen Riekeles Frivik / NRK

HØR HELE REPORTASJEN: Brukte feil stikkontakter på Nasjonalgalleriet

Dårlig inneklima er en av årsakene til at regjeringen har besluttet å legge ned det tradisjonsrike Nasjonalgalleriet. Nå viser det seg at klimarapporten som denne beslutningen baserer seg på, er overflatisk og mangelfull.

Er bare en skisse

- Dette var et meget foreløpig prosjekt, en skisse, sier bygningsingeniør Erik Algaard i selskapet Multiconsult.

Rådgivningsselskapet fikk i oppdrag av Statsbygg å undersøke bygningen. Hensikten var blant annet å finne ut om det var mulig å oppnå stabil luftfuktighet i utstillingssalene.

Enkelte av maleriene skal nemlig være truet av ustabilt inneklima, noe som gjør at malingen i verste fall løsner. Dette gjelder spesielt bilder som er malt på treplater.

Brukte feil stikkontakt

De siste undersøkelsene ble gjort i 2003, men de gikk aldri i detalj, viser rapporten som Statsbygg bestilte. Det gjelder særlig mulighetene for å oppnå stabilt inneklima - med hensyn til temperatur og fuktighet.

"Vinteren 2001 har det vært frittstående befuktere i salene 37 og 38. Det har vist seg at både varmelementer og befuktere har vært koblet til samme kurs som belysningen, og har vært koblet ut når lyset var avslått",

står det i rapporten som konkluderer med at forsøkene var lite vellykket.

Til tross for feilen ble det ikke gjennomført nye undersøkelser for å oppnå riktig resultat.

- Rapporten Statsbygg ba om var ikke spesielt omfangsrik, sier Erik Algaard i Multiconsult. Han kaller den for en skisse.

Fukten i veggene og innvendige sjakter er heller ikke undersøkt.

- Dette ville det vært relevant å vite mer om, sier Algaard.

- Robuste resultater

Statsbygg mener den informasjonen de har, er god nok til å forsvare nedleggelse av Nasjonalgalleriet.

- Resultatene fra disse undersøkelsene er så robuste at de kan brukes fortsatt og gi de innspillene vi trenger for å kunne ta stilling, sier Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg til NRK.

- Vi har mer enn nok informasjon til å si at dette skaper stor usikkerhet for sikker bevaring og bruk av galleriet til kunst.

- For lettvint

Ole Wiig, daglig leder i arkitektkontoret Narud Stokke Wiig og tidligere president i NAL, hadde ansvaret for å pusse opp Slottet. Han etterlyser etterrettelig informasjon.

- Denne rapporten er blitt et slags sannhetsdokument i forhold til å samle Nasjonalmuseet for kunst på ett sted.

- Jeg synes det for lettvint når man legger til grunn en undersøkelse av Multiconsult, som ikke er grundig nok, sier Wiig til NRK.

Han understreker at han ikke er blant dem som mener det er viktig at Nasjonalgalleriet forblir på Tullinløkka.

Samtid tror han ikke på konklusjonen om at det nær sagt blir umulig med en forsvarlig istandsettelse av Nasjonalgalleriet.

- Dette er tøv, sier han, og viser til en rekke eldre byggninger i utlandet som huser flere hundre år gamle malerier.

Vil ha uavhengig vurdering

- Dette er et spørsmålom vilje. Jeg tror det eneste fornuftige Statsbygg nå gjør, er å be Multiconsult om fullføre undersøkelsen, som de selv sier er overfladisk.

I tillegg bør de be et annet firma vurdere det samme, sier Wiig.

Ole Wiig mener der nå er påkrevet med en uavhengig rapport, slik at ingen skal kunne stille spørsmål ved om Nasjonalgalleriet er egnet til å huse malerier- eller ikke.

Her er konklusjon fra Statsbygg og Multiconsult fra 2008:

De fremlegger to alternativer, enten full opgradering eller minst mulig:

"Konklusjon


1. Full rehabilitering

Indre rom i 1. og 2. etasje: 45-50% RF (luftfuktighet). Rom mot yttervegg i 1. og 2. etg, samt hele 3. etg.: maks 30% RF (evnt. noe høyere verdi etter grundigere analyse).
Forutsetninger: Nye ventilasjonsrom i 3. etg. og dampsperre på innsiden av yttervegg og yttertak. Glasstak tettes med isolerte paneler. Klimatisering av rom i indre områder krever klimasluser etablert. For taket kan det være aktuelt å etablere et tynt isolert og ventilert overtak innenfor eksisterende hovedgeometri.

2. Det gjøres minst mulig med bygget.

Indre rom i 1. og 2. etg: noe lokal befuktning. Rom mot yttervegg og hele 3.etg: Ingen befukning. Forutsetning: Ingen innstallasjon av nytt ventilasjonsanlegg og ingen påføring av dampsperre. Glasstak må tettes med isolerte paneler for å få ned temperaturen. Bygget vil ikke tilfredsstille dagens forskiftskrav mhp ventilasjon uten at ny ventilasjon installeres.

Statsbygg støtter konklusjonen.(24.06.08)"

Multiconsult skriver i en e-post torsdag at de står fast på innholdet i rapporten.

Statsbyggs Hege Njaa Rygh sier i midliertid til NRK torsdag at det foreligger for store usikkerheter til å få til en tilstrekkelig oppussing av Nasjonalgalleriet.

Kulturstrøm

  • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

    Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

    Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

  • Roger Waters etterforskes av tysk politi

    Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

    Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

    – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)