Hopp til innhold

Jeremy Thomas jobbet 16 år med Kon-Tiki: - Filmen har fremdeles en sjanse

Den britiske produsenten Jeremy Thomas jobbet 16 år for å realisere filmen om Kon-Tiki. Selv om filmen ikke vant Golden Globe, vil han ikke skrote Oscar-sjansene, forteller Thomas til NRK.no.

Filmprodusent Jeremy Thomas.

Jeremy Thomas har produsert over femti filmer, og vant ni Oscar-statuetter for filmen The Last Emperor i 1987. Thomas jobbet med Kon-Tiki-filmen i 16 år, og er ekstatisk over prisnominasjonene som filmen har fått.

Foto: Ryan Coleman, photography.ryancoleman.ca / Flickr/creative commons lisens

I 1996 kom klarsignalet fra Thor Heyerdahl: Jeremy Thomas skulle få lage film om Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon over Stillehavet.

Han er en av Storbritannias mest suksessrike filmprodusenter, og står bak filmer som Sexy Beast og The Last Emperor. Men aldri har han brukt så mye tid og krefter på en film som han gjorde med Kon-Tiki.

– Det tok meg 16 år, det har vært en lang reise, sier Thomas på telefon fra villmarken i Australia, hvor han nyter en lengre ferie.

Trodde Amour skulle vinne

Den Oscar-vinnende produsenten fikk derfor ikke med seg Golden Globe-utdelingen i natt, hvor regissørene Espen Sandberg, Joachim Rønning og flere av Kon-Tiki-skuespillerne var til stede.

– Jeg fikk ikke sett showet, jeg satt i en båt opp et elvestryk for å drikke te med noen venner. Det var heller ingen forbindelse der vi var, hverken mobil eller internett. Men da jeg kom tilbake til huset fikk jeg høre resultatene, forteller briten til NRK.no.

Thomas ble ikke veldig overrasket over hvem som vant kategorien «beste utenlandske film».

– Jeg trodde hele tiden at Amour skulle vinne prisen.

Den Oscar-vinnende briten synes likevel det er fantastisk å være nominert.

– Det var et helt spesielt øyeblikk å få vite at vi var nominert til både Oscar og Golden Globe. Jeg var ekstatisk. Det er en veldig stor klisjé, men selv om vi ikke vant, synes jeg det er utrolig flott at vi ble nominert.

Det ble ingen Golden Globe-pris på den norske filmen «Kon-Tiki». Filmen måtte se seg forbigått av den østerrikske forhåndsfavoritten «Amour». Men filmteamet bak var likevel strålende fornøyd i natt.

Hovedrolleinnehavner Pål Sverre Valheim Hagen og manusforfatter Petter Skavlan på den røde løperen etter Golden Globe-utdelingen.

Har Oscar-sjanse

Selv om Jeremy Thomas ikke var til stede under Golden Globe, skal han gå opp den røde løperen sammen med resten av Kon-Tiki-crewet under Oscar-seremonien 24. februar.

Der er Kon-Tiki nominert til i kategorien beste utenlandske film, hvor den skal konkurrere mot Amour, No, War Witch og En kongelig affære.

Jeremy Thomas er nøktern i sine spådommer for en eventuell Oscar-statuett.

– Så lenge den er nominert, har den også en sjanse. Det er et sterkt år, den skal konkurrere mot Michael Hanekes Amour, som også er nominert i andre kategorier. Og Oscar-utdelingen pleier jo å speile Golden Globe. Men, jeg er utrolig takknemlig, stolt og glad for at Kon-Tiki er nominert.

Løft for norsk film

Den meritterte filmprodusenten mener det er fantastisk for europeisk og norsk film at Kon-Tiki er blitt nominert til Oscar.

– Det er en fantastisk anerkjennelse fra filmbransjen, ikke bare for filmen, men for europeisk og skandinavisk film. For Kon-Tiki gir det også en gratis markedsføring som er uvurderlig.

Flere har pekt på rollen til den amerikanske distributøren, den mektige produsenten Harvey Weinstein, som en viktig medvirkende faktor til at den norske storfilmen er blitt nominert til to av filmverdenens gjeveste priser.

Jeremy Thomas mener det er filmens kvaliteter som har sikret Kon-Tiki flere prestisjefulle nominasjoner.

– Det var ikke tenkt at Kon-Tiki skulle bli nominert til hverken Oscar eller Golden Globe, men det har skjedd fordi det er en fantastisk film. Vi ga Kon-Tiki bein å stå på, og nå har den gått ut i verden. Det er en uavhengig film, og vi har ikke hatt mye penger til markedsføring, men allikevel har den klart å få et stort dytt ut i verden. Det sier mye om denne filmen.

Teamet bak Kon-Tiki tror de kanskje har bedre sjanse på å ta en Oscar. Konkurransen er i alle fall helt ulik siden Amour der er nominert i to klasser.

Kon-Tiki-teamet: – Oscar blir helt ulikt

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)