Kunstens vei er tornefull, men den bringer ikke nødvendigvis med seg en duft av roser av den grunn. Man skal nemlig ha sterk mage for å begi seg ut på et kunstnerisk prosjekt av typen som Heikki Leis har gjennomført.
Den estiske kunstneren og fotografen har tatt noen spektakulære bilder av livet som oppstår når maten ser død ut for oss mennesker.
- Les også: Flytter grensene for foto
Star Wars-grønnsaker
Poteter, neper, gresskar og mais i full forråtnelse leder tankene mot fremmede planeter, snarere enn noe som hører hjemme på middagstallerkenen. Leis har brukt et makroobjektiv for å få frem alle detaljene i maten som er på sin siste reis, ledsaget av sopp og bakterier.
De fascinerende bildene ser ut som landskap hentet fra en science fiction-film, og Leis forklarer at ideen kom som følge av dårlig renhold på sitt eget kjøkken.
– Jeg hadde glemt noen poteter i en kjele og da jeg undersøkte dem nærmere, så jeg at de hadde fått en interessant struktur. Muggangrepet var i gang, fargene var i full forandring, så det var slik alt startet, forklarer 38-åringen.
- Les også: Dette er ikke et fotografi
Fryd for øyet, ikke for nesa
Men at motivene ser bedre ut en de lukter hersker det liten tvil om. Opphavsmannen måtte trekke pusten dypt når han skulle gjennomføre prosjektet.
– Det tok alt fra et par uker til to måneder før maten begynte å råtne. Jeg brukte et utall frukt og grønnsaker, men ikke alle egnet seg like godt for fotografering.
– Favorittene er rødbet, potet, turnips, mais og gresskar, og dette var disse som luktet mest også. Man trenger absolutt en sterk mage for å være så nær som jeg måtte for å ta bildene, forklarer han.
- Les også: Brukte søppelcontainere som kamera