Hopp til innhold

Bruker råtten mat til å lage sci-fi-kunst

En kunstner fra Estland har brukt frukt og grønnsaker i full forråtnelse til å lage et illeluktende fotoprosjekt som ser ut som det er hentet fra en annen planet.

Kunstens vei er tornefull, men den bringer ikke nødvendigvis med seg en duft av roser av den grunn. Man skal nemlig ha sterk mage for å begi seg ut på et kunstnerisk prosjekt av typen som Heikki Leis har gjennomført.

Den estiske kunstneren og fotografen har tatt noen spektakulære bilder av livet som oppstår når maten ser død ut for oss mennesker.

Star Wars-grønnsaker

Poteter, neper, gresskar og mais i full forråtnelse leder tankene mot fremmede planeter, snarere enn noe som hører hjemme på middagstallerkenen. Leis har brukt et makroobjektiv for å få frem alle detaljene i maten som er på sin siste reis, ledsaget av sopp og bakterier.

De fascinerende bildene ser ut som landskap hentet fra en science fiction-film, og Leis forklarer at ideen kom som følge av dårlig renhold på sitt eget kjøkken.

– Jeg hadde glemt noen poteter i en kjele og da jeg undersøkte dem nærmere, så jeg at de hadde fått en interessant struktur. Muggangrepet var i gang, fargene var i full forandring, så det var slik alt startet, forklarer 38-åringen.

Fryd for øyet, ikke for nesa

Men at motivene ser bedre ut en de lukter hersker det liten tvil om. Opphavsmannen måtte trekke pusten dypt når han skulle gjennomføre prosjektet.

– Det tok alt fra et par uker til to måneder før maten begynte å råtne. Jeg brukte et utall frukt og grønnsaker, men ikke alle egnet seg like godt for fotografering.

– Favorittene er rødbet, potet, turnips, mais og gresskar, og dette var disse som luktet mest også. Man trenger absolutt en sterk mage for å være så nær som jeg måtte for å ta bildene, forklarer han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.