Hopp til innhold

Bruker morens kreftsykdom som inspirasjon i ny film

Komiker Odd Magnus Williamson opplevde at moren brukte humor da hun fikk brystkreft. Og det er latter som redningsbøye han fokuserer på i sitt aller første filmmanus.

Odd Magnus Williamson

Komikeren Odd Magnus Williamson har for første gang skrevet filmmanus og spiller hovedrollen i filmen «Ingenting å le av».

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Latter og gråt kommer fra samme sted, sier Odd Magnus Williamson til NRK.

Han er godt i gang med filmopptak på scenen på Chat Noir. For første gang er det han selv som har skrevet manus og spiller hovedrollen. Og tematikken for filmen «Ingenting å le av» har han personlige erfaringer med.

– Når livet gir både merrabitt, kokos og buksevann samtidig, hvordan overlever du da? spør han.

Og legger til at latteren er en forsvarsmekanisme for mange. Skuespilleren opplevde det selv da han var 19-20 år gammel og moren hadde fått brystkreft. Og det er spesielt en scene han husker godt.

– Da cellegiften kicka inn hos henne. Jeg kom hjem og hun stod på kjøkkenet. Så ropte hun at jeg måtte komme ut på kjøkkenet og der stod hun og hadde mistet alt håret. Og kommentaren hennes var: «Jeg har nettopp stiftet et nasjonalistisk seniorparti.»

Odd Magnus Williamson og Sara Khorami under innspilling av filmen Ingenting å le av.

Odd Magnus Williamson og Sara Khorami er i gang med filminnspilling på Chat Noir i Oslo.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Latter hjelper

– Jeg ville heller ikke betalt flere hundre kroner for å se meg.

Med en elleve kilos sekk på magen, som skal få komiker Kasper Berntsen til å få flere kilo på kroppen enn skuespilleren har, står Odd Magnus Williamson på scenen på Chat Noir og spiller en mislykket stand up-komiker.

Filminnspillingen er i gang med den kjente Elling-regissøren Petter Næss ved regipulten.

Williamson spiller Kasper Berntsen, som er 40 år og har mistet grepet. Ingen ler av komikeren lenger. Han er forlatt av kjæresten sin og har fått en kreftdiagnose. Hva er svaret da?

– For det første det er en viktig film fordi den tillatere deg å le steder du ikke trodde du kunne le. Det handlere jo om kreft og folk som har kreft forteller om at folk har sluttet å le rundt dem. Fravær av humor er ofte sterkt, forteller han.

– Det er en film om hvor morsomt det kan være å ta livet på alvor, sier han. Og om hvordan humor kan hjelpe deg til å fatte håp, forklarer han.

Lapskaus av latter og gråt

Skuespilleren Sara Khorami spiller en av de andre rollene i filmen.

Det er jo ofte slik livet er forklarer hun. En lapskaus av tårer og latter.

– Selv i de tristeste situasjoner så finner man et lyspunkt, sier hun.

Sara Khorami tror det er viktig å finne humoren midt i alt det svarte. Odd Magnus Williamson tror kanskje anlegget hans for å skape humor er arvet nettopp fra moren som heldigvis overlevde kreften.

Han forteller at det gikk bra med moren selv om det var nære på. Det kan være skummelt, heavy og man kan bli veldig redd, forklarer han.

– Livet kan være jævlig innimellom, men vi har en forsvarsmekanisme inne i hjernen vår som heter latter.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)