Hopp til innhold

Bruker morens kreftsykdom som inspirasjon i ny film

Komiker Odd Magnus Williamson opplevde at moren brukte humor da hun fikk brystkreft. Og det er latter som redningsbøye han fokuserer på i sitt aller første filmmanus.

Odd Magnus Williamson

Komikeren Odd Magnus Williamson har for første gang skrevet filmmanus og spiller hovedrollen i filmen «Ingenting å le av».

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Latter og gråt kommer fra samme sted, sier Odd Magnus Williamson til NRK.

Han er godt i gang med filmopptak på scenen på Chat Noir. For første gang er det han selv som har skrevet manus og spiller hovedrollen. Og tematikken for filmen «Ingenting å le av» har han personlige erfaringer med.

– Når livet gir både merrabitt, kokos og buksevann samtidig, hvordan overlever du da? spør han.

Og legger til at latteren er en forsvarsmekanisme for mange. Skuespilleren opplevde det selv da han var 19-20 år gammel og moren hadde fått brystkreft. Og det er spesielt en scene han husker godt.

– Da cellegiften kicka inn hos henne. Jeg kom hjem og hun stod på kjøkkenet. Så ropte hun at jeg måtte komme ut på kjøkkenet og der stod hun og hadde mistet alt håret. Og kommentaren hennes var: «Jeg har nettopp stiftet et nasjonalistisk seniorparti.»

Odd Magnus Williamson og Sara Khorami under innspilling av filmen Ingenting å le av.

Odd Magnus Williamson og Sara Khorami er i gang med filminnspilling på Chat Noir i Oslo.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Latter hjelper

– Jeg ville heller ikke betalt flere hundre kroner for å se meg.

Med en elleve kilos sekk på magen, som skal få komiker Kasper Berntsen til å få flere kilo på kroppen enn skuespilleren har, står Odd Magnus Williamson på scenen på Chat Noir og spiller en mislykket stand up-komiker.

Filminnspillingen er i gang med den kjente Elling-regissøren Petter Næss ved regipulten.

Williamson spiller Kasper Berntsen, som er 40 år og har mistet grepet. Ingen ler av komikeren lenger. Han er forlatt av kjæresten sin og har fått en kreftdiagnose. Hva er svaret da?

– For det første det er en viktig film fordi den tillatere deg å le steder du ikke trodde du kunne le. Det handlere jo om kreft og folk som har kreft forteller om at folk har sluttet å le rundt dem. Fravær av humor er ofte sterkt, forteller han.

– Det er en film om hvor morsomt det kan være å ta livet på alvor, sier han. Og om hvordan humor kan hjelpe deg til å fatte håp, forklarer han.

Lapskaus av latter og gråt

Skuespilleren Sara Khorami spiller en av de andre rollene i filmen.

Det er jo ofte slik livet er forklarer hun. En lapskaus av tårer og latter.

– Selv i de tristeste situasjoner så finner man et lyspunkt, sier hun.

Sara Khorami tror det er viktig å finne humoren midt i alt det svarte. Odd Magnus Williamson tror kanskje anlegget hans for å skape humor er arvet nettopp fra moren som heldigvis overlevde kreften.

Han forteller at det gikk bra med moren selv om det var nære på. Det kan være skummelt, heavy og man kan bli veldig redd, forklarer han.

– Livet kan være jævlig innimellom, men vi har en forsvarsmekanisme inne i hjernen vår som heter latter.

Kulturstrøm

  • Millionpris til døv perkusjonist

    Léonie Sonnings musikkpris på en million danske kroner går i 2023 til den britiske soloperkusjonisten Dame Evelyn Glennie. I juryens begrunnelse heter det at hun, på tross av manglende hørsel har skapt en unik og imponerende karriere. Dette er den største danske musikkprisen og utdeles hvert år til en internasjonalt kjent komponist, musiker, dirigent eller sanger som hører til blant de beste innen sitt felt. Prisen vil bli delt ut under en stor festkonsert i DR Koncerthuset den 15. juni 2023.

  • Slutt for «Nemi»

    Tegneserien «Nemi» avsluttes etter utgivelsen av blad nummer 200. Det bekrefter pressekontakt i Gyldendal, Julia Kleppestø til Dagbladet. «Nemi» ble første gang publisert i 1997, og er skrevet og tegnet av Lise Myhre.

    Lise Myhre og Nemi på tegneseriefestival i New York
    Foto: Randi H. Svendsen / NRK