Bruker morens kreftsykdom som inspirasjon i ny film

Komiker Odd Magnus Williamson opplevde at moren brukte humor da hun fikk brystkreft. Og det er latter som redningsbøye han fokuserer på i sitt aller første filmmanus.

Odd Magnus Williamson

Komikeren Odd Magnus Williamson har for første gang skrevet filmmanus og spiller hovedrollen i filmen «Ingenting å le av».

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Latter og gråt kommer fra samme sted, sier Odd Magnus Williamson til NRK.

Han er godt i gang med filmopptak på scenen på Chat Noir. For første gang er det han selv som har skrevet manus og spiller hovedrollen. Og tematikken for filmen «Ingenting å le av» har han personlige erfaringer med.

– Når livet gir både merrabitt, kokos og buksevann samtidig, hvordan overlever du da? spør han.

Og legger til at latteren er en forsvarsmekanisme for mange. Skuespilleren opplevde det selv da han var 19-20 år gammel og moren hadde fått brystkreft. Og det er spesielt en scene han husker godt.

– Da cellegiften kicka inn hos henne. Jeg kom hjem og hun stod på kjøkkenet. Så ropte hun at jeg måtte komme ut på kjøkkenet og der stod hun og hadde mistet alt håret. Og kommentaren hennes var: «Jeg har nettopp stiftet et nasjonalistisk seniorparti.»

Odd Magnus Williamson og Sara Khorami under innspilling av filmen Ingenting å le av.

Odd Magnus Williamson og Sara Khorami er i gang med filminnspilling på Chat Noir i Oslo.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Latter hjelper

– Jeg ville heller ikke betalt flere hundre kroner for å se meg.

Med en elleve kilos sekk på magen, som skal få komiker Kasper Berntsen til å få flere kilo på kroppen enn skuespilleren har, står Odd Magnus Williamson på scenen på Chat Noir og spiller en mislykket stand up-komiker.

Filminnspillingen er i gang med den kjente Elling-regissøren Petter Næss ved regipulten.

Williamson spiller Kasper Berntsen, som er 40 år og har mistet grepet. Ingen ler av komikeren lenger. Han er forlatt av kjæresten sin og har fått en kreftdiagnose. Hva er svaret da?

– For det første det er en viktig film fordi den tillatere deg å le steder du ikke trodde du kunne le. Det handlere jo om kreft og folk som har kreft forteller om at folk har sluttet å le rundt dem. Fravær av humor er ofte sterkt, forteller han.

– Det er en film om hvor morsomt det kan være å ta livet på alvor, sier han. Og om hvordan humor kan hjelpe deg til å fatte håp, forklarer han.

Lapskaus av latter og gråt

Skuespilleren Sara Khorami spiller en av de andre rollene i filmen.

Det er jo ofte slik livet er forklarer hun. En lapskaus av tårer og latter.

– Selv i de tristeste situasjoner så finner man et lyspunkt, sier hun.

Sara Khorami tror det er viktig å finne humoren midt i alt det svarte. Odd Magnus Williamson tror kanskje anlegget hans for å skape humor er arvet nettopp fra moren som heldigvis overlevde kreften.

Han forteller at det gikk bra med moren selv om det var nære på. Det kan være skummelt, heavy og man kan bli veldig redd, forklarer han.

– Livet kan være jævlig innimellom, men vi har en forsvarsmekanisme inne i hjernen vår som heter latter.

Kulturstrøm

 • «The Wire» kåra til beste TV-serie

  206 ekspertar i 43 land har på oppdrag frå BBC kåra «The Wire» til den beste TV-serien i det 21. hundreåret.

  «Mad Men» og «Breaking Bad» kom på dei neste plassane.

  Dansk/svenske «Broen» er beste skandinaviske på ein 34. plass, «Borgen» kom på ein 40.-plass, medan «Forbrytelsen» er kåra til den 78. beste serien i dette hundreåret.

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg konflikten som har boblet opp ved det samiske museet i Karasjok, del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat. Museet har innstendig bedt Danmark om å få beholde en samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.