NRK Meny
Normal

Waleed Ahmed (21) bruker kronprinsen som karaktervitne

Bedrageri-siktede Waleed Ahmed (21) bruker sine relasjoner til kronprins Haakon i sitt forsvarsskrift til den amerikanske domstolen. Alt for å få en lavere straff og bli sendt hjem til Norge.

Kronprins Haakon og Waleed Ahmed

I juni 2011 inviterte kronprinsparet Waleed Ahmed til middag på Skaugum sammen med styret i United Nations Foundation. Når 21-åringen argumenterer for en lavere straff, trekker han fram kronprins Haakon Magnus.

Foto: Scanpix/NRK

Etter nærmere åtte måneder bak murene i Los Angeles Metropolitan Detention Center, nærmer det seg en domsavsigelse i saken mot Waleed Ahmed.

I kampen for en lavest mulig straff, har forsvareren og Ahmed henvendt seg til dommeren i saken.

– Vær så snill og la meg søke tilflukt i hjemlandet mitt, hvor mine nærmeste er, ber den tidligere Grønt Norge-gründeren.

Trekker inn kronprinsen

NRK.no har fått full tilgang til Waleed Ahmeds personlige brev til dommer Gutierrez.

I det tre sider lange brevet trekker han blant annet fram Andrew Young, borgerrettsaktivist og tidligere FN-ambassadør og borgermester i Atlanta, samt Norges kronprins:

– Andrew Young betrakter meg som sin sønn og da han fant ut at jeg var arrestert i San Fransisco ringte han umiddelbart til statsadvokat Andre Biorrette i Los Angeles. Young fortalte at han hadde møtt meg gjennom kronprinsen av Norge, hans majestet Haakon Magnus, og at han hadde vanskelig for å tro at jeg kunne ha gjort noe slikt. Videre fortalte han til statsadvokaten at jeg sannsynligvis hadde blitt ført bak lyset av noen andre, og at jeg er en hardtarbeidende ung mann som elsker å jobbe, skriver Ahmed.

Slottet har ingen kommentar til saken, opplyser de overfor NRK.no.

Følelsesladd brev

21 år gamle Waleed Ahmed har siden september sittet varetektsfengslet i Los Angeles, siktet for å ha svindlet til seg nærmere 6 millioner kroner.

Ahmed lurte den amerikanske investoren Todd Weinberg ved å hevde at han satt på eksklusive rettigheter til skandinaviske Justin Bieber-konserter. Investoren ble lovet 50 millioner kroner i fortjeneste.

Den omdiskuterte Grønt Norge-gründeren har allerede sagt seg skyldig i siktelsen. Men han skriver også om sin uskyldighet til dommer Philip S. Guitierrez.

– Mine tårer kan ikke bevise min uskyld. Men jeg tror kraften av mine rene tanker og følelser kan hjelpe meg med å kaste lys over uskyldigheten, som trenger luft til å vokse og utvikle seg hos meg, skriver Waleed Ahmed i et svært patosfylt brev til dommeren som skal avgjøre hvor lenge han må sone for bedragerisiktelsen.

Waleed Ahmed på skaugum med celebritetene

Waleed Ahmed sammen med blant annet Kofi Annan, dronning Sonja, dronning Rania og kronprinsparet. Bildet er tatt i forbindelse middagen for the United Nations Foundation Board of Directors.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Argumenterer for lavere straff

I det 31 sider lange notatet til dommeren legger forsvareren til Ahmed, Humberto Diaz, vekt på nordmannens samarbeidsvilje med påtalemyndigheten, hans unge alder, samt at han aldri mer kommer til å befinne seg i USA etter soningen er over.

Disse forholdene taler for en straff på 18 måneder, mener forsvareren. Myndighetene anbefaler derimot en strengere straff, på 63 måneder – 5 år og tre måneder.

I enkelte amerikanske stater er det et såkalt «probation office» som foreslår soningstid for siktede personer. I denne saken mener de at 63 måneder er en fornuftig straff.

Forsvareren argumenterer også for en lavere straff, ved å vise til at Ahmed har et ellers plettfritt rulleblad, selv om dette ikke stemmer.

Forsvarer Humberto Diaz har ikke svart på NRK.nos henvendelser siden september, og har heller ikke ønsket å kommentere denne saken.

Les også: Bieber-tiltalt nordmann også svindeltiltalt i Norge

Savner familien

Som NRK.no allerede har omtalt, forteller både forsvareren og 21-åringen at han angrer sine handlinger og at han ble blendet av suksessen han oppnådde som Grønt Norge-gründer i tidlig alder.

Norske medier, blant annet E24 og DagensIT, stakk i 2012 hull på luftslottet om suksessbedriften Grønt Norge. Det aller meste av det Waleed Ahmed hadde fortalt til pressen, viste seg å være usant.

Waleed Ahmed og kronprinsen

Waleed Ahmed møtte kronprins Haakon ved flere anledninger. Nå bruker han sine kontakter for å få en mildere fengselsstraff.

Foto: Grønt Norge

I brevet til dommer Gutierrez forteller Waleed Ahmed om planene han har for livet sitt etter soningen. Han vil tilbake til Norge og familien sin, som han savner.

To «nye» oppfinnelser

Etter at han tilbrakt litt tid med familien, vil Ahmed tilbake til HULT International Business School hvor han hevder han er innrullert som student.

21-åringen skriver at han ønsker å ta de to siste årene som sikrer ham en bachelorgrad i Business Administration.

OBS: NRK.no har vært i kontakt med HULT International Business School, og kommunikasjonssjefen opplyser at Ahmed ikke har en studieplass ved skolen.

21-åringen forlot studiestedet etter ni måneder og har ikke søkt om å få forlenget studieperioden. Om han vil fortsette ved skolen, må han søke om nytt omtak.

Når han er ferdig med utdannelsen, planlegger han å sette to oppfinnelser ut i livet.

– Jeg skal jobbe med to nye oppfinnelser som jeg har i tankene. Min første oppfinnelse var et solcelledeksel for iPhone.

Dermed gjentar Waleed Ahmed løgnen om at solcelleladeren var hans egen oppfinnelse.

Dagens IT avslørte våren 2012 at solcelleladeren aldri hadde vært Grønt Norges oppfinnelse, og at selskapet Acever har solgt solcelleladere for iPhone siden 2008.

«Norges Mark Zuckerberg»

Videre skriver Waleed Ahmed:

– Oppfinnelsen av solcelleladeren var grunnen til at jeg ble omtalt som Norges Mark Zuckerberg av NRK, Norges største kringkaster. Og jeg er den yngste mottageren av Innovasjon Norges etablererstipend gjennom Norges historie.

Innovasjon Norge hadde i sin tid stor tro på Waleed Ahmed, og ga ham og Grønt Norge et etablererstipend på 150.000 kroner da han var 18 år gammel.

Bård Stranheim, direktør for Innovasjon Norge avdeling Telemark, uttalte til NRK.no at Ahmed hadde «en Mark Zuckerberg-type holdning».

Innovasjon Norge vurderte å trekke støtten tilbake, men forteller til NRK.no at de nå har besluttet å la saken ligge.

PC på geotermisk energi

21-åringen forteller om hvilke oppfinnelser han skal jobbe videre med etter at han er ferdig med utdannelsen og soningen.

Han planlegger å lage en PC som bruker geotermisk energi og en app som skal gjøre det enklere og raskere å bestille mat på restaurant.

– Jeg har mange planer som vil hjelpe meg å skape et liv fullt av verdighet, stolthet og lojalitet, skriver Ahmed.

I slutten av brevet ber Waleed Ahmed om dommerens nåde:

«Måtte Gud hjelpe dem i nød og rettlede dem de fortvilede. Med de mest ydmyke, rene og hjelpeløse ord – vennligst la meg dra hjem igjen. Jeg vil ikke skuffe deg.
Gud velsigne de forente stater av Amerika.

Med bøyd hode og øynene mot bakken, bønnfaller jeg herved om nåde, ærede dommer.

Waleed Ahmed
»