Bruker fotball for å redde slumbarn

Da Tommy Nilsen ble fotballinvalid og måtte avslutte proffkarrieren i Lyn, bestemte han seg for å bruke alle forsikringspengene på å hjelpe slumbarn i Rio.

Karanba

Tommy Nilsen er trener og mentor for gutter fra Rios slumområder.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Lyn-spilleren Tommy Nilsen fikk en alvorlig kneskade som 25-åring og måtte til slutt avslutte karrieren.

I stedet for en fotballalderdom i Norge som trener eller ekspertkommentator på TV, valgte han å bruke forsikringspengene på et prosjekt i Brasil som skulle bli et større eventyr enn hele hans egen karriere.

Forelsket seg i Brasil

– Jeg oppdaget kjærligheten to ganger i Brasil. Jeg traff en fantastisk kvinne som jeg i dag er gift med og jeg forelsket meg i landet og folkene. Dette førte til at jeg innså at jeg måtte gjøre noe for de som bor der, forklarer Nilsen til NRK.no.

Han satte forsikringspengene sine i fotballprosjektet Karanba som ble startet i 2005. I dag er over 300 gutter fra Rios favela-områder tilknyttet prosjektet hvor de får tilbud om skolegang og holdes unna kriminalitet - samtidig som de jobber knallhardt for å få realisert proffdrømmen.

Karanba

Samholdet står sentralt i laget.

Foto: Kristian Rostad / NRK

– Fortjener en ekstra sjanse

Karanba stilte med to lag i Norway Cup og 42 av guttene hadde tatt turen til Ekeberg for å komme et skritt nærmere proffkarrieren. Nilsen forteller at møtet med Brasil bød på mange inntrykk.

– Det ble vanskelig for meg å se på den store sosiale urettferdigheten som eksisterer i Brasil, og jeg hadde lyst til å gjøre noe for landet. Jeg ville bidra og det var naturlig å bruke fotball for å gi disse fantastiske menneskene en ny sjanse, sier Nilsen til NRK.no.

Karanba norway cup

Karanba vant til slutt sin klasse i Norway Cup og hadde bred støtte fra sidelinjen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Norway Cup betyr mye

Til høsten kommer serien om Nilsens ferd med Karanba som TV-serie på NRK. Å få delta i Norway Cup er viktig, men det er allikevel andre ting som er viktigere enn å vinne selve kampene.

– Det er vanskelig å forklare hvor mye det betyr for guttene å være her. Selve utenlandsturen er et eventyr, men å kunne gjøre det bra her, er en fantastisk motivasjon til videre jobb. Men det viktigste er ikke resultatene på Norway Cup, men å skape rammer slik at guttene vil jobbe for å få et bedre liv, sier Nilsen.

Karanba hadde bred støtte blant tilskuerne under kvartfinalen på Norway Cup. De vant knepent 2 –1 etter ekstraomganger og seier på Golden Goal. Senere gjorde Nilsens gutter rent bord og slo Oslolaget Oppsal 2 – 0 i finalen.

TV-serien om Karanba sendes på NRK fra 24. august.

Kulturstrøm

 • Gullruten slutter med kjønnsdeling

  Styret for TV-prisen Gullruten har besluttet å fjerne kjønnsdelingen i sine priser. Dermed blir prisene for henholdsvis beste mannlige og kvinnelige skuespiller slått sammen til en felles pris. Det samme gjelder for programledernes pris.

 • Ny målemetode gir bedre radiotall

  Det var 3.077.000 som brukte radio daglig i uke 1, viser årets første måling, ifølge Nordic Entertainment Group. Det er betraktelig høyere enn den gamle målingen viste. Økningen i tall skyldes ikke nødvendigvis økning i lytting, men at flere typer lytting fanges opp av en ny metode. Den nye målingen registrerer også såkalt tidsforskjøvet lytting, hvorav podkast er en stor del.

  Podkast
  Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
 • Dagbladet vil søke pressestøtte

  Dagbladet vil for første gang søke om pressestøtte, melder Dagens Næringsliv. De siste årene har Dagbladet tatt flere grep for å falle inn under pressestøtteordningen. Hvis de får søknaden innvilget, uten at pressestøtten økes, vil det innebære mindre penger i potten for de mindre avisene.