Bruker bilder av barna som våpen i samlivskonflikter

Veiledningstjenesten Slettmeg.no får stadig flere henvendelser fra foreldre som ønsker å fjerne bilder eksen har lagt ut av barna på nett. – En ny form for omsorgssvikt, mener familieterapeut.

Mor tar bilde av sønn

SKAPER KONFLIKT: Slettmeg.no fikk i fjor 8000 henvendelser fra folk som ønsket hjelp til å fjerne ting fra nett. Særlig var det mange foreldre som ville fjerne bilder av barna.

Foto: Philipimage / Colourbox (Illustrasjonsfoto)

Blogger Monica Barmo er skilt og deler stadig bilder av sønnen på 12 år i sosiale medier. Hun har aldri spurt barnefaren om han mener det er greit, men heller aldri fått reaksjoner etter å ha lagt ut noe.

Monica Barmo

Blogger Monica Barmo tenker før hun deler, men syns det er vanskelig å vite hva sønnen tenker om bildene i fremtiden.

Foto: Privat

– Både på bloggen og i sosiale medier så er det naturlig for meg å skrive om livet mitt, og vise livet mitt. Jeg føler ikke at jeg har utfordret noen grenser, men jeg har heller ikke spurt barnefar om tillatelse, sier Barmo.

Samtidig spør hun alltid sønnen om det er greit, før hun legger ut bilder av ham.

– Det har lenge vært et dilemma. Jeg vet jo ikke helt om han vet hva han sier ja til, og om han syns det er like greit om noen år.

– Foreldre bør tenke seg om

Mens bildedeling har vært lite problematisk for bloggeren, mottar veiledningstjenesten Slettmeg.no stadig flere henvendelser fra skilte foreldre som ønsker hjelp med å fjerne bilder den andre parten har lagt på internett.

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem i Slettmeg.no ber foreldre tenke seg om før de deler.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Den ene parten deler bilder av barnet, gjerne med en ny partner, mens den andre parten ønsker at det ikke deles bilder av barnet. Da blir barnet en ufrivillig del av konflikten og brukes som et våpen, sier Hans Marius Tessem som er leder for tjenesten.

Han oppfordrer foreldre til å tenke seg godt om før man deler bilder av barna.

– Hvis det er egeninteresse eller hvis intensjonen er å skade andre, så skal du ikke dele bilder av barn. Vi ser stadig at barna brukes som våpen i konflikten, sier han.

Ny form for omsorgssvikt

Familieterapeut og forfatter av boka «Tastetrykk» Oddny Rød har flere ganger opplevd at foreldre krangler om bilder av barna.

– Når foreldrene har en så stor konflikt at de bruker barna som våpen, da er det veldig alvorlig. Det er en ny form for omsorgssvikt på et vis, mener hun.

Konflikter på nett er intense

Rød tror vi vil se mer av problematikken fremover, og får støtte fra Elisabeth Staksrud som er førsteamanuensis ved institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo.

Medieforsker Elisabeth Staksrud

Medieforsker Elisabeth Staksrud tror folk ikke er klar over hvor tilgjengelig bilder man deler på nett blir.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Sosiale medier er en stor del av folks liv, og det er ikke alle som tenker igjennom hvor tilgjengelig det man legger ut blir.

Hun forteller at konflikter på nett gjerne oppleves ekstra intense og krenkende. Særlig krangles det om bilder av de minste barna.

– Det finnes mange eksempler på at det man legger ut av barna eller om eksen er så belastende at det går utover helsen deres.

Kulturstrøm

  • Blir seks sesonger av «The Crown»

    Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

    Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
    Foto: Scanpix/Ap
  • Nordmann ny HBO-sjef i Europa

    Christina Sulebakk blir ny administrerende direktør i strømmenettverket HBO i Europa, melder Kampanje. Hun erstatter Hervé Payan, administrerende direktør i HBO Europa i åtte år. Sulebakk blir ansvarlig for selskapets strømmetjenester i Europa.