Hopp til innhold

Verdens eldste og viktigste tidligmusikkfestival

14 dager dedikert til musikk fra mellom 1150-1900.

Brugge

Historiske Brugge i Belgia har vært vertsted for den 44. tidligmusikkfestivalen i rekken.

Foto: Halfdan Bleken

Jan van Elsacker

SENTRAL: Jan van Elsacker.

Hovedtema for de to ukene med konserter var den aller tidligste skolen av komponister som vi kjenner idag, Notre Dame-skolen i Paris, og Orfeus-myten i musikken.

Tidligmusikkfestivalen i Brugge

Van Elsacker sentral

I år var den belgiske tenoren Jan van Elsacker sentral med sin konsert der han sto i spissen for sitt nye kammerensemble Il Trionfo del Tempo. Dette ensemblet holdt en konsert i den vakre St Gillis kerk der de fremførte tidlig italiensk 1600-talls-monodi.

HØR: Fra Sigismondo d'India: Che veggio (Il Trionfo del Tempo).

HØR: Intervju med Jan van Elsacker.

400-årsjubileum

Il Trionfo del Tempo

Kammerensemblet Il Trionfo del Tempo.

Foto: Halfdan Bleken

Det siste i forbindelse med 400-årsjubileet for Monteverdis opera Orfeo. I tillegg til et trettitalls konserter avviklet festivalen sin prestisjetunge konkurrensen for unge musikere (i år for cembalo og pianoforte (historisk piano) samt en utstilling av nybygde kopier av historiske tasteinstrumenter.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.