NRK Meny
Normal

Estetisk heslighet

Filmen er absurd teater og stilisert fengselsliv om en voldsforbryter med artistnamn «Bronson».

Bronson
Foto: Scanbox Entertainment AS

5 stjerner

Danske Nicolas Winding Refn har laget en engelsk film for cineaster om Englands mest voldelige mann og dyreste fange, Charles Bronson. Filmen ”Bronson” er et portrett.

Et slags portrett. Det appellerer sikkert til tøffe action-konsumenter. Men jeg tror action-gutta vil bli forvirret. Filmen er stygg og svart og full av faen, men den er stor kunst også. Nicolas Winding Refn er volds-estet. Han lager mørk skjønnhet.

For cineaster kan filmen være et meningsløst mesterverk. Det meningsløse ligger i at filmen er seg selv nok. Den bruker Bronson-skikkelsen, eller utnytter den. Vi skal ikke primært være interessert i mannen eller psyken eller historien hans. Målet er den dramatiske kunstopplevelsen, tror vi. Et inferno for sansene.

Bronson
Foto: Foto/Copyright: Scanbox Entertainment AS

Livet er en kabaret. Filmen stiliserer med skiftende motiv. Bronson er artist på en kabaret-scene for et stort publikum og han underholder seg selv og tilfeldige medfanger og voktere i ulike fangehull. Han dreper for galleriet.

Det gjør han for å bli kjent, sier han. Han vil være berømt. Så bruker han den fremgangsmåten som han kan og som er naturlig for en mann i hans stilling. Mange gjør hva de kan for å bli sett i denne verden.

Charles Bronson er artistnavnet. Charlie Bronson. Før han ble dømt til sju års fengsel for postran, het han Michael Peterson. Han fikk etter hvert 34 år innenfor, i til sammen 30 år var han i isolat.

Bronson
Foto: Foto/Copyright: Scanbox Entertainment AS

Tom Hardy spiller rollen. Han blir 32 år i neste uke. Født og oppvokst i London, teaterutdannet, har Anthony Hopkins som mentor, prisbelønnet som nykommer ved to teatre, gjorde sine første TV-roller i 2001 og debuterte i kinofilm med en liten rolle i ”Black Hawk Down” samme år. Etter det er det blitt svært mye TV.

Tom Hardy er makeløs. Det er utmerkede folk i alle funksjoner, særlig i de som går på design, scenografi, klær og sminke. Og foto. En sekvens fra et galehus er så harmonisk koreografert, komponert pog fotografert, at den alene er verd et par timer på kino. Det er heslig skjønnhet.

Kulturstrøm

 • Varslar ny Harry Hole-bok

  Jo Nesbø gir ut ei ny Harry Hole-bok i juli 2019. Han offentleggjorde dette på si eiga heimeside torsdag. Lite informasjon er offentleggjort om handlinga, men i eit samandrag står det at Harry Hole vaknar opp i bakrus med hendene og kleda dekkja av blod, ifølgje VG.

  Jo Nesbø lanserer "Macbeth"
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Lesarane rasar mot Elle

  – Vi har ingen ambisjonar om å representere heile samfunnet.

  Dét svarte motebladet Elle då ein lesar på Instagram lurte på kvifor det ikkje var meir mangfald blant bloggarane deira. Svaret har fått mange til å reagere, skriv nettstaden Melk og Honning. Elle-redaktør Signy Fardal meiner det heile er ei misforståing, og kommenterer til VG at fordi Elle «heile tida brukar modellar og intervjuobjekt med anna etnisk opphav enn det norske, falt det oss ikkje inn at spørsmålsstillar tenkte på etnisitet».

  Signy Fardal
  Foto: Aas, Erlend / Scanpix