Brødkorgsoppen er morsom. Du kan tørke den og bruke soppen til pynt.
Et lite soppeventyr
Brødkorgsoppen er festlig. De største av dem blir ikke mer enn et par cm høye. Og de små klumpene eller "brødene" oppi skålen/begeret inneholder selve kjernen til videre eksistens, nemlig sporer.
Og selve spredningen av sporene er som et lite eventyr. Når soppen er moden og "klar", så forlater de små sporebrødene soppen når den blir truffet av regndråper. Brødene spretter ut når de blir truffet. Så slenger de ut en liten hale som slynger seg rundt nærmeste gresstå. Der åpner de seg og sporene spres i vinden.
Mange brød gir god kornhøst
- Det fortelles at bonden i gamledager ofte tok en kikke på brødkorgsoppen, for å forutse neste kornavling. Var soppen full av brød, betød det en bra kornhøst neste år, sier soppekspert Else Wiborg til Nitimen.
Brødene i brødkorgsoppen inneholder sporer...
Frysetørret sopp
- Ellers kan brødkorgsoppen tørkes og brukes til pynt. Tørkes kan også andre sopper. Frysetørring av de fargerike kremlene er ypperlig, sier hun.
Og frysetørring foregår på følgende vis:
Frys små hele sopp i Norgesglass. Fyll etterhvert med blågel (finknust silikagel, som man for eksempel bruker
til å tørke roser). Skift blågel med jevne mellomrom. Den trekker fuktigheten ut av soppen. Blågel får du kjøpt
i blomsterbutikken.
Bryter ned kvister til jord
Sopp er viktig i nedbrytningsprosessene i naturen. Og brødkorgsopp vokser på kvister og dødt trevirke.
Soppen bryter ned kvistene til jord, og er en liten, men viktig brikke i det store spillet der ute i skogen.
God soppjakt!