NRK Meny
Normal

Britisk TV-kjendis funnet skyldig i overgrep

Den australsk-britiske artisten og programlederen Rolf Harris er kjent skyldig i å ha antastet og begått overgrep mot fire unge jenter mellom 1968 og 1986.

Rolf Harris

FUNNET SKYLDIG: Rolf Harris (84) er kjent skyldig på tolv tiltalepunkter knyttet til overgrep begått mot fire kvinner over. Flere andre kvinner har forklart seg om lignende episoder utenfor landets grenser. Her ankommer Harris retten under forhandlingene i slutten av mai.

Foto: Matt Dunham / Ap

Rolf Harris' dronningportrett

MALTE DRONNINGEN: Før avsløringen var Harris en folkekjær og høyt skattet programleder og kulturpersonlighet. I 2005 fikk han oppdraget med å male dronningen i forbindelse med hennes 80-årsdag.

Foto: ANDREW STUART / AFP

84 år gamle Harris ble funnet skyldig på alle tolv tiltalepunkter i Southwark Crown Court mandag ettermiddag, skriver The Independent.

Les også: – BBC-kjendis forgrep seg på alt fra 5 til 75 år gamle pasienter

Høyt dekorert TV-veteran

Harris hadde gjennom en lang karriere i rampelyset utmerket seg som musiker, maler og TV-programleder.

Flere av den folkekjære artistens låter nådde førsteplassen på hitlistene, og Harris selv ble på ett tidspunkt kåret til årets TV-personlighet på BBC.

Han ble tildelt en rekke utmerkelser, inkludert kommandør av Det britiske imperiet og offiser av Australia-ordenen, og i 2006 fikk den malerutdannede Harris æren av å portrettere dronning Elizabeth II.

Avsløringen av Harris kom i kjølvannet av opprullingen av de mange overgrepene begått av BBC-personligheten Jimmy Saville.

Anklaget for en rekke overgrep

Harris er tiltalt på tolv punkter, for forhold knyttet til fire forskjellige kvinner. Episodene han er tiltalt for, skal ha funnet sted mellom 1968 og 1986.

  • En kvinne har anklaget Harris for å ha befølt henne da hun var seks eller sju år gammel. Episoden skal ha inntruffet under en autgrafsignering på 1960-tallet.
  • Harris er anklaget for å ha tatt en kvinnelig kelner i tenårene på baken under en veldedighetstilstelning på 1970-tallet.
  • En barndomsvenninne av Harris' datter sier han gjentatte ganger forgrep seg på henne fra hun var 13 år gammel og til hun var 19 år. Harris vedkjenner seg forholdet, men sier det først skjedde etter at kvinnen fylte 18.
  • En australsk kvinne sier Harris befølte henne tre ganger i løpet av én dag da hun femten år gammel deltok på en gruppereise til England.

I tillegg har tre andre kvinner forklart seg om overgrep eller tilfeller av seksuell trakassering Harris skal ha begått i Australia, på New Zealand og på Malta.

Straffeutmåling i saken er ventet fredag.

Les også: Ny overgrepsskandale i England