NRK Meny
Normal

Bringebærsymfoni

Endelig er helgen her igjen og kokke-Lise disker opp med en herlig dessert denne fredagen.  Bringebærsymfoni med vanilje og portvin kan nytes både til hverdags og fest!

Bringebær sympfoni
Foto: NRK

Til seks til åtte personer trenger du:

Vaniljekrem:
1 dl fløte
4 dl melk
100 g sukker
5 eggeplommer
2 ss maisenna
1 vaniljestang

Kakebunn:
100 g smør, romtemperert
100 g sukker
100 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
2 egg 

400fryste bringebær 
4ss sukker
6 mandelkjeks, biscotti eller marengs
1 1/2 dl cream sherry eller portvin
3 dl fløte
friske bringebær, hakkede pistasjnøtter og/eller revet sjokolade til pynt

Fremgangsmåte:
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp fløte, melk, vanilje og halvparten av sukkeret. Visp sammen eggeplommer, maisenna og resten av sukkeret. Hell den varme melken over eggeblandingen mens du visper. Kok opp under omrøreing til kremen tykkner. Hell vaniljekremen over i en bolle, dekk med plastfolie og avkjøl kremen. Kle en rund kakeform, ca 20 cm, med bakepapir. Visp sammen smør, sukker, mel, bakepulver og egg. Bruk en mikser og visp i et par minutter.
Hell kakerøren over i formen og stek kaken ved 180 grader i 20 minutter. Avkjøl på rist. Varm opp de fryste bringebærene med sukkeret. La det koke i ca. 1 minutt eller til sukkeret er oppløst.
Knus bærene lett med en gaffel, men la noen være hele.Trim kakebunnen til en firkant. Restenen kan du fryse ned til senere bruk. Del bunnen i to lag, dynk hvert lag med det meste av portvin og legg kaken sammen igjen. Skjær den så opp i små terninger.
Knus kjeksen og pisk fløten til myk krem. Anrett desserten i en stor glassbolle eller flere små. Legg kake, bringebærpure, vaniljekrem, pisket krem og knuste kjeks lagvis. Drypp over resten av portvinen og avslutt med krem. Pynt med friske bringebær, revet sjokolade og pistasjnøtter.

Tips:
Kok opp 1ss vann med 1ss sukker og bland sukkerlaken med portvinen. Fjern vaniljestangen og visp vaniljekremen kraftig opp før bruk. Vaniljekremen og kakenbunnen kan lages dagen i forveien.
Kaken kan erstattes med ferdig sukkerbrød. Lag desserten ferdig et par timer før servering, den blir bare bedre av å stå en stund i kjøleskapet.. Legg det siste laget med pisket krem på rett før servering og pynt til slutt.