Hopp til innhold

Brevduer krever lite

Det er mulig å ha brevduer som hobby hvis du har litt ekstra plass og ekstra tid. Og får de godt stell, kan du få et nært og personlig forhold til hver enkelt due.

Due spiser fra hånd
Foto: National Geographic

Av Ketil "Kikke"Bøkseth, brevdueeier


Det første du trenger er et bur eller rom til duene. Det kaller vi for et dueslag. For eksempel vil et avgrenset rom i garasje/uthus egne seg godt. En åpning på veggen er nødvendig for at duene skal komme seg ut og inn.

Lag et dueslag

Størrelsen på slaget må tilpasses antall duer. Det er vanlig å regne 1/2 kubikkmeter rom pr. duepar.

Duene trives best med godt lys og mye frisk luft. Fjærdrakten gjør at duene tåler kulde godt, så dueslaget trenger ikke være varmt. Hvert duepar må ha egen rugekasse hvor de legger og ruger ut eggene sine.

Brevduer

DUESLAG: Hjemmet til duene kalles for et dueslag. Slaget kan du innrede med sitteplasser og rugekasser.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Skaff en due eller to

Når du har bygd et dueslag er det på tide å skaffe seg et par duer. Duer får du til en billig penge eller gratis av andre som driver med brevduer. I likhet med andre dyr, trenger duene stell og omsorg. Duene har det godt når de får nok mat og rent drikkevann.

Fattigmannens veddeløpshester

Brevduer kalles "fattigmannens veddeløpshester". Uttrykket betyr at dette er en billig hobby. En due spiser mat for ca. 30 øre pr .dag. Mosjonen sørger de for selv ved å fly rundt slaget.

Duene er ikke kresne, men et rengjort slag øker både din og duenes trivsel. Sammenlignet med å ha andre dyr kan hobbyen være mindre tidskrevende, og duene er ikke avhengig av at du er tilstede daglig. For eksempel kan du reise bort i helgene bare du sørger for at duene har mat og vann.

Skitne duer?

Mange forbinder duer med utøy (f.eks. lus) og at de "skiter ned" tak og vegger, og er derfor til sjenanse. Men dette stemmer ikke. Duene er glad i å bade, og når de bader jevnlig, holder de seg rene for utøy.

Dressering

Det er heller ikke noe problem å dressere duene slik at de ikke er til sjenanse for naboene. Ved godt stell og omsorg får du tamme duer som gir deg et personlig og nært forhold til hver due.

Duer som kysser

TURTELDUER: Et duepar er trofaste mot hverandre og holder sammen hele livet.

Foto: National Geographic

Kappflyvninger

Brevduer har en medfødt evne til å finne hjem, og de flyr veldig fort (70 - 120 km i timen). I kappflyvninger utnyttes disse egenskapene. Når duene skal flyge om kapp (konkurrere), sendes de til et sted (100 - 800 km hjemmefra) hvor de blir sluppet løs samtidig. Poenget er at duene skal finne veien hjem så raskt som mulig. Tidspunktet for når hver due kommer hjem blir registrert. Dette gjør det mulig å regne ut flyvehastigheten til duene.

Konkurransene for voksne duer (1 år eller eldre) foregår i tidsrommet 20. mai - 15. juli. Ungene (3 -5 måneder) kappflyges i perioden 15. august - 10. september.

Kontakt

Fikk du lyst til å begynne med brevduer, eller trenger du mer informasjon?

Ta kontakt med Norges Brevdueforbund

Duer i lufta

KONKURRANSE: På kappflyvninger konkurrerer duer mot duer fra andre slag.

Foto: National Geographic

Kulturstrøm